Gase se talijanski odašiljači koji uzrokuju smetnje u prijmu

Zagreb, 1. prosinca 2016. – Talijanske su vlasti započele s gašenjem odašiljača koji su uzrokovali smetnje u prijmu televizijskih i radijskih signala na hrvatskoj obali Jadrana, izvijestila je jučer Međunarodna telekomunikacijska unija (International Telecommunication Union – ITU) sa sjedištem u Genevi. Talijansko Ministarstvo gospodarskoga razvitka izvijestilo je Međunarodnu telekomunikacijsku uniju kako prestaje emitiranje na ukupno 61 frekvenciji, među kojima su bile i one koji su ometale prijam programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) i drugih hrvatskih radijskih i televizijskih programa.
 
Prema prvim podacima, u Istri su smetnje u prijmu televizijskoga signala gotovo u cijelosti uklonjene, a smetnje u prijmu radijskoga signala još su djelomično prisutne. Očekuje se kako bi spomenute mjere trebale u cijelosti ukloniti ili barem znatno smanjiti smetnje u prijmu HRT-ovih i drugih hrvatskih programa te bi uskoro trebala biti provedena mjerenja kojima bi se to i provjerilo.
 
Podsjetimo, talijanska je regulatorna agencija za elektroničke komunikacije još 2014. godine izmijenila nacionalni plan digitalne televizije koji se odnosi na područne i mjesne televizijske nakladnike. Temeljem izmjena toga plana iz pojedinih je talijanskih jadranskih područja predviđeno izbacivanje televizijskih kanala talijanskih nakladnika koji su uzrokovali smetnje na hrvatskoj obali Jadrana, ali je postupak provedbe toga plana kasnio.
 
Sporni su televizijski kanali u skladu s prethodno potpisanim međunarodnim sporazumima dodijeljeni Republici Hrvatskoj, no talijanske su televizije na njima emitirale još od kraja 2010. godine, zbog čega su gledatelji Hrvatske radiotelevizije i drugih televizija u Republici Hrvatskoj imali problem sa smetnjama u prijmu programa. Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri i Dalmaciji, pa se najnovijim mjerama oslobađaju televizijski kanali upravo u tim hrvatskim jadranskim područjima.
 
Na rješavanju problema nekoliko su godina radile različite hrvatske institucije i to Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) te Agencija za elektroničke medije (AEM).
 
Hrvatska radiotelevizija tijekom prošlih je nekoliko godina višestruko upozoravala na problem ometanja prijma radijskih i televizijskih programa te poticala na njegovo rješavanje, iscrpno o njemu izvješćivala te korisnicima nastojala pomoći na različite načine. Među ostalim, pripremljen je i priručnik za otklanjanje smetnja koji je objavljen 2011. godine.
 
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr