Na odašiljaču Belje otkriveno spomen-obilježje Đuri Podboju

Belje, 16. studenoga 2016. – Na odašiljaču Belje u Baranji danas je otkriveno spomen-obilježje Đuri Podboju, tehničaru Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji je 1991. godine poginuo na radnome zadatku braneći od agresora taj odašiljač u Baranji. Kolega Podboj poginuo je u jeku agresije na Republiku Hrvatsku ne želeći prepustiti neprijatelju taj važni objekt Hrvatske radiotelevizije u istočnoj Slavoniji, svjestan njegove važnosti za širenje informacija i istine u ključnim trenucima Domovinskog rata.

Odašiljač od ove godine nosi ime Đure Podboja, a današnjemu podizanju spomen-ploče bio je nazočan i vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Dražen Miočić, koji je rekao da se rat vodio na više načina, a pravodobno informiranje u to je vrijeme bilo iznimno važno.

„Ponosni smo na takve ljude i naše zaposlenike. Njihova je žrtva zalog za budućnost. Trebamo ih se sjećati bez obzira na to koliko je godina prošlo jer se moramo sjećati načina na koji smo dobili svoju državu“, izjavio je Miočić.

Otkrivanju spomen-obilježja Đuri Podboju bio je nazočan izaslanik Vlade  Republike Hrvatske, umirovljeni brigadir Filip Aračić, koji je rekao kako onaj koji upravlja medijskim prostorom upravlja svime te je zbog toga ljudska i profesionalna žrtva Đure Podboja velika i služi za primjer svima.

Đuro Podboj rođen je 25. rujna 1954. godine u baranjskome mjestu Grabovcu. Na Hrvatskoj radioteleviziji bio je zaposlen od 1. rujna 1984. godine. Iako su Odašiljači i veze poslije odvojeni od Hrvatske radiotelevizije u zasebno društvo, Hrvatska radiotelevizija sjeća ga se kao iznimno vrijednoga i zaslužnoga zaposlenika, čija je smrt do danas ostala zapamćena kao izniman primjer hrabrosti i požrtvovnosti.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr