Na HRT-u prigodan program praćenja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

I ove godine priprema se prigodan program u povodu obilježavanja obljetnica ratnih stradanja u Vukovaru i Škabrnji –  prijenos Kolone sjećanja, brojne reportaže, javljanja te dokumentarni filmovi posvećeni Vukovaru i Škabrnji

Zagreb, 14. studenoga 2016.
− Ususret obljetnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016. Hrvatska radiotelevizija (HRT) priprema poseban program posvećen Gradu Heroju, njegovoj žrtvi i Vukovarcima. Tijekom cijeloga tjedna u mnogim će se emisijama Hrvatske radiotelevizije putem gostovanja, reportaža i javljanja obilježavati 25. obljetnica vukovarske tragedije. O danima prije i danu nakon pada Vukovara govorit će oni koji su svjedočili događajima nakon ulaska srpskih paravojnih snaga i pripadnika Jugoslavenske narodne armije u Vukovar.

U petak 18. studenoga od 9.45 do 13.00 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) gledatelji će moći pratiti uživo prijenos Kolone sjećanja iz Vukovara. HRT-ovi reporteri javljat će se sa sedam mjesta pored kojih će prolaziti kilometarska Kolona sjećanja – od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Ispred vukovarske bolnice javljat će se Marija Matoš, s mosta na rijeci Vuki Kristina Pešić Biondić, a pod vukovarskim arkadama bit će Dajana Šošić. Nadalje, s vukovarskoga Vodotornja javljat će se Petar Vlahov, s Mitnice Zoltan Kabok, ispred Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata Eugen Husak, a na samome groblju bit će Igor Rotim.

Sugovornici će im biti svi koji su preživjeli patnju, izgubili svoje najmilije i na bilo koji način bili sudionicima ratnih događanja. Gledatelji Hrvatske televizije (HRT – HTV) vidjet će i reportažu o vukovarskim ratnicima i junacima Hrvoja Zovka. HRT-ova novinarka Zrinka Perić donijet će potresnu ispovijest gospođe Eve Penavić iz Berka koja je proživjela najveće strahote rata. Izgubila je 17 članova obitelji, ali nije izgubila vedar duh i optimizam te danas uz pisanje pjesama i svoje unuke provodi umirovljeničke dane. Zrinka Perić ispričat će priču i o simbolu grada – vukovarskome Vodotornju. U reportaži Nataše Ban Leskovar doznat ćemo o bebama koje su rođene u vukovarskoj ratnoj bolnici, a danas dvadesetpetogodišnjakinjama Bojani Guberac i Tanji Šimić, te časnoj sestri Damiri Biškup, koja ih je iznijela iz bolnice.

Urednici su prijenosa Ana Jelinić i Branko Nađvinski, koji je ujedno i komentator prijenosa.

Usporedno će s prijenosom Kolone sjećanja Hrvatska radiotelevizija prikazati i arhivske kadrove iz ratne 1991. godine kako bi podsjetila na slike stradanja, na ljudske sudbine, na ruševine grada i ljude koji su postali vukovarskim simbolima. Ti će kadrovi možda nekim novim mladim generacijama biti prvi susret s užasom koji se dogodio u Vukovaru, ali i u Škabrnji.

Mnogo tužnih priča, ali i poneke neispričane, gledatelji će imati prigodu vidjeti tijekom prijenosa iz Vukovara. Zahvaljujući novinarki istraživačici Zineti Alibegić Hrvatska radiotelevizija stupila je u kontakt s ljudima koji su bili spremni iznova ili prvi put ispričati svoju priču.

Liječnici Sadika Biluš i Jozo Tomić bili su u vukovarskoj bolnici do pada grada, a gospođa Biluš prošla je i logor u Srijemskoj Mitrovici. Rozalija Jakumetović farmaceutska je tehničarka koja je uz još jednu kolegicu ostala u Vukovaru za vrijeme rata i radila u ratnoj bolnici do posljednjega dana. Fra Ante Perković, župnik iz Borova naselja, također je bio zarobljen u Srijemskoj Mitrovici u kojoj je zbog neosnovanih optužaba bio zlostavljan. Francuz Jean-Michel Nicolier dao je svoj život za slobodu hrvatskoga naroda, a njegov brat Paul ove će godine biti u Koloni sjećanja. Svoje priče ispričat će i branitelji Damir Markuš Kutina, Damir Plavšić, Josip Adžić i brojni drugi.

Ove godine prema želji Bojana Glavaševića, sina ubijenoga novinara i publicista Siniše Glavaševića, poznati esej Priča o gradu čitat će glumac Janko Popović Volarić.

Usporedno s vukovarskom kolonom u emisiji će se pratiti i kolona u Škabrnji jer je Škabrnja napadnuta istoga dana kad su u Vukovar ušle snage srpskih rezervista i pripadnici Jugoslavenske narodne armije.  Rano ujutro krenuli su topnički napadi, a prema Škabrnji su krenuli srpski tenkovi i trideset oklopnih vozila iz smjera Biljana i Zemunika Gornjega. Kao podsjetnik na te dane novinar Edi Škovrlj pratit će kolonu i reportažom o Škabrnji prisjetiti se ratnoga stradanja 1991. godine.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i na multimedijskoj usluzi HRTi, prijenosi iz Vukovara i Škabrnje moći će se pratiti i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) uz prijevod na hrvatski znakovni jezik.

Program u realizaciji Informativnoga medijskog servisa (IMS) Hrvatske radiotelevizije završava u 13.00 kad prijenos svete mise preuzima redakcija Religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru misu će predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Prijenos Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Hrvatska radiotelevizija realizirat će s trideset kamera, četirima reportažnim kolima, a jedna će pokretna kamera pratiti i sam vrh Kolone sjećanja od vukovarske bolnice do groblja. Za potrebe prijenosa bit će angažirano 180 zaposlenika, a projekt će biti ostvaren uz ljudsku i tehničku podršku HRT-ova centra u Osijeku i dopisništva u Vukovaru.

Urednici su prijenosa Ana Jelinić i Branko Nađvinski, redatelj Goran Knežević, producent Nenad Lovrenčić, a novinarka istraživačica Zineta Alibegić. Tehničko vodstvo prijenosa ostvaruju dipl. ing. Nikola Bonačić-Krešić i dipl. ing. Davor Defar.


Program praćenja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara na Hrvatskome radiju (HRT – HR)

Sve važne događaje u vezi s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara pratit će i Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1). Cijeli će se tjedan u informativnim emisijama objavljivati tematski prilozi o životu u Vukovaru danas, 25 godina nakon ratnoga stradanja. U četvrtak 17. studenoga u svojim će redovitim informativnim emisijama Hrvatski radio (HRT – HR) izvješćivati o Znanstvenome simpoziju Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro te iz kruga vukovarske bolnice gdje se svake godine paljenjem svijeća odaje počast onima koji su upravo s toga mjesta odvedeni na Ovčaru. Hrvatski radio (HRT – HR) toga će dana pratiti i tematsku sjednicu Vlade Republike Hrvatske koja će se održati u Vukovaru.

U petak 18. studenoga od 7.30 do 8.00 emisija U mreži Prvog realizirat će se iz HRT-ova dopisništva u Vukovaru, a urednik je Davor Lončarić.

U 9.55 na rasporedu je prijenos Kolone sjećanja Put sjećanja i svjetlosti koju će predvoditi preživjeli branitelji i dragovoljci te obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja iz Domovinskoga rata. Komentatorica u studiju bit će Monika Kralj, a njezini gosti Dražen Živić, voditelj vukovarskoga područnog centra Instituta Ivo Pilar, Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnoga centra Domovinskoga rata, te Mateo Žanić, znanstveni suradnik u Institutu Ivo Pilar.  
Novinari koji će pratiti Kolonu sjećanja i razgovarati s obiteljima poginulih i nestalih, preživjelim dragovoljcima iz različitih postrojba, članovima braniteljskih udruga, majkama i svima koji su došli iz cijele Hrvatske odati počast Vukovaru bit će Aleksandra Funes, Marin Erak, Samir Klasiček, Krunoslav Inhof, Amoreta Bajto, Stjepan Filipović, Željko Kovačević i Davor Lončarić.

U prijenosima, informativnim emisijama i posebnim emisijama slušatelji će imati prilike čuti i mnogobrojne reportaže o današnjemu i budućemu vukovarskom gospodarstvu, muzeju Vučedolske golubice, sportu u tome gradu, suživotu, radu Memorijalnoga centra Domovinskoga rata, turizmu, Vodotornju, nezaposlenosti, iseljavanju mladih i drugim temama.

Nakon završetka prijenosa slušatelji Hrvatskoga radija (HRT – HR) moći će pratiti svetu misu posvećenu svim poginulima i nestalima, koju će predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Istoga dana na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u 15.30 na rasporedu je i posebna emisija o Vukovaru urednice Tatjane Mautner, a u 17.30 posebna emisija posvećena stradanjima u Škabrnji.

Program Hrvatskoga radija (HRT – HR) u subotu i nedjelju također će biti u znaku Vukovara. Izvješćivat će se s Križnoga puta, Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, Veleprometa te farme Lovas, a u eteru će se čuti brojna svjedočanstva i priče koje će podsjetiti slušatelje na tragične događaje i na dostojan način obilježiti  25. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Urednik prijenosa i koordinator praćenja događaja u Vukovaru je Davor Lončarić, a cijeli se projekt ostvaruje u suradnji s HRT – Radijom Osijek. Sve sadržaje emitirane na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na HRT – Radiju Osijek bit će moguće pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Mrežne stranice Hrvatske radiotelevizije i multimedijska platforma HRTi

Svi radijski i televizijski sadržaji posvećeni Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016.: Vukovar mjesto posebnoga pijeteta moći će se pratiti na HRT-ovoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na mrežnim stranicama daniponosa.hrt.hr moći će se također pratiti cjelokupni program, a na stranici se nalaze i rijetke snimke iz razdoblja ratnoga stradanja 1991. godine.
Uz ekskluzivne arhivske snimke stranice donose i priče i reportaže iz Vukovara i Škabrnje.

Gledatelji i slušatelji koji neće moći pratiti prijenose uživo iz Vukovara i ostale sadržaje sve propušteno moći će pogledati i poslušati unatrag 48 sati na HRT-ovoj multimedijskoj usluzi HRTi, a u HRT-ovoj Videoteci moći će pronaći i dodatne programske sadržaje iz bogate HRT-ove arhive posvećene Vukovaru.

Među njima je dokumentarni film Misa za novi život redatelja Branka Schmidta. Ekipa Hrvatske radiotelevizije među prvima je ušla u Vukovar i zabilježila jezovite slike razaranja Grada Heroja. Neponovljivim kadrovima trajno je zabilježeno barbarstvo kakvo nije viđeno u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Vukovar moje mladosti dokumentarni je film koji prikazuje  kako je Vukovar izgledao prije rata i koliko su Vukovarci zaljubljeni u svoj grad. Riječ se o vedroj i romantičnoj priči Leona Rizmaula.

Film Vukovarski junak Blago Zadro prisjeća se jednoga od najvećih junaka Domovinskoga rata. U priči autora Darka Dovranića o legendarnome zapovjedniku Trpinjske ceste, vukovarskome junaku Blagi Zadri svjedoče njegovi suborci i obitelj.

U povodu se Dana sjećanja na HRT-ovoj multimedijskoj platformi HRTi moći će se pogledati i ciklus dokumentarnih filmova Žene Vukovara: Heroina Vukovara dr. Vesna Bosanac, Ruža Vukovarska, O Bože, zašto ja te Zoran Šipoš i njegova Jasna.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr