HRT-ova Akademija nastavlja rad na projektu izobrazbe mobilnih novinara


Zagreb, 14. studenoga 2016. ― HRT-ova Akademija vodeći je partner i koordinator projekta European Youth News Exchange (Y-NEX), koji se financira iz fondova Europske unije preko programa Erasmus+. Cilj je toga projekta izobrazba mladih s naglaskom na mobilno novinarstvo te razmjena i širenje vijesti. HRT-ovoj su Akademiji za provedbu toga projekta odobrena sredstva u iznosu od 231 000 eura, a partneri su joj institucije iz Belgije, Irske i Španjolske, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Telecentar. Projekt je počeo u listopadu 2015. i trajat će do listopada 2017. godine, a tijekom njegove provedbe obrazovat će se mladi nezaposleni ljudi, koji će moći steći osnovna znanja o medijima i stvaranju multimedijskih sadržaja.

Dosad je izrađen program za mobilno novinarstvo koji se razvija preko interaktivne platforme MOOC (eng. massive open online). Time je on postao mrežno dostupan široj javnosti, a povezivat će se i preko platforme Y-NEX za razmjenu vijesti. Na njoj će raditi mladi novinari obučeni za mobilno novinarstvo te time postati aktivni dionici svoje zajednice i Europske unije.

„U okviru izrade programa za mobilno novinarstvo HRT-ova Akademija razvila je obrazovni modul Mobile Journalism Production, u kojemu se objašnjavaju mogućnosti i prednosti produkcije pametnim telefonima. Obrazovni je modul razvijen kako bi se prenijela znanja profesionalnih novinara u području mobilnoga novinarstva, a uključuje i uporabu aplikacija te vježbe snimanja i montaže. Nakon završetka toga modula polaznici su osposobljeni za izradu višemedijskih sadržaja. Razvijeni će program HRT-ova Akademija upotrijebiti i za vlastiti sustav e-učenja“, pojašnjava rukovoditeljica Radne jedinice Upravljanje i razvoj kadrova i organizacijske kulture Hrvatske radiotelevizije Nela Gudelj. Do završetka projekta u Zagrebu održati će se održati stručni tečaj iz mobilnoga novinarstva za 18 mladih polaznika država sudionica projekta te velika završna konferencija.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr