Dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj

Zlatne povelje HRT-a dobili su mali vrijedni vrtlari iz Dugoga Sela i Buja, a Zelena povelja pripala je djeci iz Žakanja

Zagreb, 11. studenoga 2016.
– U radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije (HRT) održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. na poticaj ekološke emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako zemlja diše i urednice Lidije Komes.

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. “U vrtovima koji su sami oblikovali i uredili djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima”, ističe voditeljica projekta Lidija Komes.

Članovi stručnoga povjerenstva slažu se da su ovogodišnji vrtovi ljepši nego ikad prije i zato im nije bilo nimalo lako odabrati u toj širokoj cvjetnoj lepezi komu dodijeliti pobjednički naslov. Članovi su stručnoga povjerenstva prof. biologije Ivna Bućan iz Kaštel-Lukšića, dipl. oec. Astrid Horvat, viša stručna suradnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, mr. sc. parkovne arhitekture Dobrila Kraljić, mr. sc. biologije i voditeljica projekata zaštite prirode u Fondu za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost Vesna Cetin Krnjević te Lidija Komes, voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj.

Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt kontinentalne Hrvatske dobila je Osnovna škola Josipa Zorića iz Dugoga Sela u Zagrebačkoj županiji. Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt primorske Hrvatske dobila je Osnovna škola Mate Balote iz Buja u Istarskoj županiji, a Zelena povelja pripala je Osnovnoj školi Žakanje iz Žakanja u Karlovačkoj županiji.

Povjerenstvo je odlučilo da se posebne nagrade prema kategorijama dodijele za najljepši dječji vrtić Dječjemu vrtiću Zraka sunca iz Križevaca u Koprivničko-križevačkoj županiji, nagrada za najljepšu područnu školu u Republici Hrvatskoj pripala je Prvoj osnovnoj školi Ogulin, Područnoj školi Zagorje iz Karlovačke županije, a nagradu za kontinuitet osvojila je Osnovna škola Mejaši iz Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Osim nagrada djecu je razveselio i dolazak svetoga Martina u HRT-ov studio Bajsić, a na svojemu se legendarnom biciklu pojavio i jedan od prvih hrvatskih izvjestitelja, začetnik suvremenoga novinarstva i putopisne reportaže, čovjek koji je živio s prirodom i u prirodi. Riječ je o Franji Martinu Fuisu kojega je za ovu prigodu utjelovio virovitički glumac Goran Koši. Sve prisutne razveselio je veseli i duhoviti nastup djece, a za dodatno se raspoloženje gostiju iz svih hrvatskih krajeva pobrinuo Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom maestra Siniše Leopolda. Voditelji su svečanosti dodjele nagrada bili Karmela Vukov-Colić i Davor Meštrović.

Svi koji nisu mogli prisustvovati svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji imat će mogućnost večeras pratiti emisiju Branimira Bilića Hrvatska za pet koja će ugostiti mlade vrtlare i njihove učitelje. Emisija je na rasporedu u 21.55 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europskoga saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. Ove je godine u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Belgiji u Bruxellesu održana izložba Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u jednoj od najpoznatijih škola s 2000 učenika iz svih država članica Europske unije.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr