HRT obilježava 25. godišnjicu pogibije B. Polovine i S. Glavaševića


Zagreb, 10. studenoga 2016. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) prisjeća se svojih kolega Branimira Polovine i Siniše Glavaševića, koji su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Uoči 25. obljetnice njihove pogibije predstavnici Hrvatske radiotelevizije i Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a u subotu 12. studenoga položit će vijence i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara.

Branimir Polovina rodio se u Vukovaru 1950. godine. Osnovnu školu pohađao je u rodnome gradu, a srednju tehničku školu, smjer radiomehaničara, u Vinkovcima. Od 1. rujna 1972. do 20. studenoga 1991. godine bio je zaposlenik i radijski tehničar Hrvatskoga radija Vukovar.

Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 1960. godine. Bio je prozni pisac, knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnome gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskome fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskomu radiju Vukovar zaposlio se prvo kao spiker, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je urednikom toga radija te ratni izvjestitelj. Bio je ranjen krhotinom granate 4. studenoga 1991. godine na putu u vukovarsku bolnicu u koju je krenuo prikupiti podatke za svoje redovito izvješće. Iz opkoljenoga Vukovara slao je, gotovo iz sata u sat, izvješća za Hrvatski radio (HRT – HR) i Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) o herojskoj obrani, koji trajno svjedoče o drami pada Vukovara i njegovih branitelja.

Svoje posljednje izvješće, koje je montirao Branimir Polovina, Siniša Glavašević je poslao iz vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. godine navečer. S kolegom Polovinom ostao je na radnome mjestu sve do potpune okupacije i pada Vukovara. U noći s 19. na 20. studenoga 1991. godine obojica su odvedeni iz vukovarske bolnice s ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima, a naknadno je utvrđeno da su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

Njihova su tijela ekshumirana iz masovne grobnice 1997. godine nakon čega su pokopani na zagrebačkome groblju Mirogoj jedan pokraj drugoga.
 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr