Vremenska prognoza, 28.10.2016.

U petak će u Hrvatskoj prevladavati sunčano, na moru i vedro, ali i dalje uz često jaku, ponegdje i olujnu buru, ne samo na udare. Za vikend mirnije, u unutrašnjosti uz čestu maglu i mraz, osobito u subotu, a u ponedjeljak se na kopnu ponovno povećava vjerojatnost za sporadičnu kišu.

U istočnoj će Hrvatskoj
nakon mjestimične jutarnje magle biti većinom sunčano. Najniža temperatura zraka bit će blizu nule, pri tlu ponegdje i malo ispod nje.

Samo malo manje hladno, ujutro od 1 do 5 °C, poslijepodne oko 13 °C, bit će i u većini središnje Hrvatske, gdje će nakon mjestimične jutarnje magle i niskih oblaka biti više sunčanog vremena nego u četvrtak.

Slično i u gorskom području. Na sjevernom pak Jadranu vedro, ali i prilično vjetrovito, uz često jaku, ponegdje i olujnu buru, koja će i dalje onemogućavati, pa i prekidati prometovanje. More umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura zraka od 7 °C ponegdje uz obalu do oko 12 °C na udaljenijim otocima, u unutrašnjosti 1 do 4 °C, a najviša u gorju oko 12 °C, na moru 17 do 19 °C.

Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz buru koja će nekima stvarati teškoće, prouzročiti umjereno valovito i valovito more, onemogućavati znatniji porast temperature zraka, ali i pridonijeti vidljivosti i većoj od 40 kilometara.

I na jugu pretežno vedro, uz umjerenu i jaku buru, s često olujnim udarima, uz koje će temperatura uzraka ujutro biti oko 14 °C, u unutrašnjosti 9 °C, a poslijepodne između 18 i 20 °C.

Tijekom vikenda stabilno, na kopnu uz samo prolazno umjerenu naoblaku, ujutro mjestimice i maglu, osobito u subotu, kada je ponegdje pri tlu moguć i slab mraz. U ponedjeljak ponovno oblačnije, uz povećanje vjerojatnosti za malo kiše uglavnom u gorju.

I na moru je u ponedjeljak moguće više oblaka, osobito na sjevernom dijelu. Do tada pretežno vedro, uz slabu, samo rijetko i umjerenu buru i maestral. Jutra će biti svježija od oni sredinom ovoga tjedna, ali uglavnom ne i od prosječnih za ovo doba godine. Poslijepodneva pak relativno topla, u mnogim mjestima kao rijetko koja u posljednje listopadske dane.