Schiaparelli odaslao podatke s Marsa, ali nije poznato je li preživio spuštanje

Orbiter europsko-ruske misije TGO, odaslan u potrazi za znakovima života na Marsu, uspješno je primio podatke modula Schiaparelli, potvrdila je Europska svemirska agencija (ESA). Još ne zna je li modul nazvan prema talijanskom astronomu iz 19. stoljeća i preživio spuštanje na Crveni planet.

Lander Schiaparelli, poznat i kao Entry, Descent&Landing Demonstrator Module (EDM, modul za ulazak, silazak i spuštanje na tlo), funkcionirao je savršeno do određene točke, rekao je voditelj planetarnih misija Andrea Accomazzo. Međutim, kada se Schiaparelli uz pomoć padobrana 'prizemljio' ili bolje reći 'primarsio', on se nije ponašao 'kako se očekivalo', dodao je Accomazzo. Trebat će neko vrijeme za analizu podataka, upozorio je Accomazzo i dodao da su primljeni smisleni podaci.

Na pitanje iz publike putem postavljeno putem telekonferencije koliki su izgledi da je Schiaparelli još u jednome komadu, generalni direktor ESA-e Jan Woerner kratko je odgovorio - Ne znamo.

Misiju ExoMars čine sonda Trace Gas Orbiter (TGO) i modul za ulazak, spuštanje i ateriranje (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju u 16 sati i 40 minuta po srednjoeuropskom vremenu. TGO se smjestila u očekivanu orbitu i normalno funkcionira, što je ESA u svome centru pozdravila pljeskom.

Međutim, Schiaparelli, težak 577 kg i dizajniran da nakon rizičnog šestominutnog spuštanja sleti na površinu planeta tako što će koristiti padobran i potisnike kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, nije se oglasio, jer je kontakt s njime bio izgubljen u zadnji čas prije predviđenog vremena, objavila je ESA.

ESA: Sonda TGO uspješno ušla u Marsovu orbitu, još nije poznata sudbina landera