Tamburaški orkestar HRT-a započeo novu koncertnu sezonu

Zagreb, 17. listopada 2016. – Sinoćnjim je koncertom pod nazivom Bow vs Plectrum ili Gudalo protiv trzalice u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom svojega dugogodišnjeg šefa dirigenta Siniše Leopolda započeo novu koncertnu sezonu. „Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije na svakome koncertu nastoji usmjeriti pozornost ljubitelja glazbe na široke i raznovrsne mogućnosti tambure. Autorski dvojac Tihomir Hojsak i Filip Novosel donosi nam jedinstvenu fuziju etna i džeza, pregršt novih skladbi u izvornim modernim aranžmanima za neuobičajen duo kontrabasa i tambure. Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije kao domaćin pruža veliku ritamsku, harmonijsku, melodijsku i svu ostalu logistiku potrebnu za ovu jedinstvenu glazbenu priču“, izjavio je govoreći o sinoćnjemu koncertu šef dirigent Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Siniša Leopold.

Bow vs Plectrum, duo Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), jedinstvena je i svježa kombinacija na cjelokupnoj glazbenoj sceni. U izvornim kompozicijama koje skladaju isprepliću se različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi iz koje potječu, harmonijski jezik suvremenoga džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala. Svoj prvi album, a to je upravo Bow vs Plectrum, objavili su u travnju ove godine. Kritičari su ga ocijenili jednim od važnijih izdanja ove godine, ali i jednim od važnijih izdanja za hrvatski džez općenito.

Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Dodatno je uzbuđenje na sinoćnji koncert donio poseban gost, Žan Tetičkovič, jedan od najnagrađivanijih mladih skladatelja i bubnjara u svijetu džeza.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr