Ruanda: Dronovima do krvnih pripravaka i medicinskih potrepština

Ruandskim liječnicima, koji u bolnicama u kojima rade ostanu bez životno važnih zaliha krvi, u pomoć će uskoro stizati potencijalno značajan novi saveznik u borbi za spašavanje ljudskih života - dron, odnosno dostava krvi i ostalih medicinskih potrepština dronovima.

Tvrtka za robotiku sa sjedištem u Kaliforniji, Zipline, danas lansira servis korištenja dronova u isporuci zaliha krvi jako udaljenim klinikama, kojima će se omogućiti zaobilaženje kopnenog prometa ili jako oštećenih prometnica u toj istočnoafričkoj državi.

Naš dugoročni cilj je isporuka cjelokupne medicinske opreme i drugih potrepština. Pritom mislim na isporuku cjepiva protiv bjesnoće, protuotrova, oksitocina te brojnih drugih medicinskih proizvoda bez kojih često ostaju bolnice u udaljenim dijelovima zemlje, rekao je direktor Ziplinea, Keller Rinaudo.

Trinaest kilograma težak dron moći će preletjeti udaljenost od 150 km, kaže Rinaudi, ističući da je jučer manjim dronom pokusno prevezen paket sa zalihom krvi koji je dočekala dežurna medicinska sestra.

Objasnio je da se dronovi lansiraju katapultiranjem u zrak, a potrebni predmeti isporučuju se uz pomoć biorazgradivih padobrana.

Ruandi godišnje treba 650,000 krvnih pripravaka, a polovina ih je namijenjena trudnicama koje nakon poroda obilnije krvare. Trećina zalihe namijenjena je djeci mlađoj od pet godina, anemičnoj zbog preboljele malarije.

Ravnatelj bolnice Kabgayi, Espoir Kajyibwami je rekao da će se ovakvim načinom dopreme krvnih zaliha omogućiti snabdijevanje bolnica rijetkim krvnih grupama kojih bolnice obično nemaju na zalihama. Kad nam budu potrebne rijetke krvne grupe, moći ćemo ih vrlo brzo dobiti, rekao je.

Rinaudo je kazao da je s ruandskom vladom potpisan ugovor o plaćanju za svaku isporuku. Ovdje je riječ o održivome ulaganju, a ne o filantropiji i smatramo da je stvar iznimno važna. Ako ovaj način dostave zaživi na globalnoj razini, bit će to uspješan poslovni model, kazao je Rinaudo.