Slikom oživljava stare običaje

Prvo su bile dječje crtarije, a ozbiljnije se prihvatio kista prije pedeset godina. Sličicama na lesonitu zainteresirao je i velikana Ivana Generalića koji ga je uputio u tajne slikanja na staklu. Ivan Štefanek danas se ubraja u sam vrh hrvatske naive. 

Ivan Štefanek iz Hrastovskog u svojim slikama živi djetinjstvo, a polustoljetno druženje s kistom i bojama lijepi je jubilej. U ateljeu umjetnički ugođaj - miris boje, terpentina, hrpa slika... Delam ono kaj mi srce nalaže i kaj mi leči dušu, a to je u životu najbitnije, dok ti ne moraš nekaj na silu delati, nek dok delaš ono sa zadovoljstvom,  ističe Ivan.
 
Trgovac po zanimanju, slikom oživljava stare običaje, blaženi mir. Raskoš života na selu zagubljenom u vremenu. Meni je negda bilo jako lepo i ja sam to štel prenesti na svoje slike tak da iduće generacije vidiju kak je negda bilo,  objašnjava svoje motive. Njegov rad pod nazivom 'Razigrani ludbreški bregi' za Guinnessov je rekord. Slika od gotovo dva i pol četvorna metra na osam milimetara debelom staklu teži sedamdesetak kilograma. Ivan misli da sliku na staklu veličine 2.20x1.10 m nije nitko napravio. U tri mjeseca slikanja, utrošeno je gotovo tri kilograma boje. A bojazan da se slika ne razbije je velika. Priznaje Ivan da je u svojoj slikarskoj karijeri slupao 4-5 slika, što i nije puno u 50 godina. No, iz opreza s ovom uvijek rukuju uz pomoć dvoje pomagača. Kad stvara, njegov je svijet samo slika. Pretočena sjećanja. Slika bez skica, pa povremeno stane i razmisli što dalje na slici -  kakve boje budu de došle, da se skupa nazadje ukomponira. Odmara se šetajući prirodom, a priroda ga i nadahnjuje. Njegove slike krase privatne zbirke diljem svijeta; sudjelovao je dosad na mnogo izložbi - i skupnih i samostalnih. Ostvaril sam kaj sam si zamislil i ne mrem prek´ mjere,  kaže.

Čim sjedne za staklo dosade više nema i samo gleda napraviti što više i što ljepše. Zaljubljenik je u svoje Hrstovsko, Podravinu i Ludbreške gorice, a potiho se nadao da će pedesetogodišnje stvaranje proslaviti izložbom. No, od toga, nažalost, zasad ništa pa mu preostaje jedino da nastavi raditi ono što najviše voli: slikati slamnate hižice, gorice, svoju dragu Podravinu.