Hrvatska na maslinarskoj karti svijeta

Više nema nikakve sumnje, Hrvatska je u svijetu prepoznata kao maslinarska država. Dokaz tomu je 8. Internacionalni maslinarski simpozij koji se diljem svijeta održava tek svake četiri godine, a koji je u Splitu okupio svjetske stručnjake za masline i maslinovo ulje. U sklopu radionice obišli su nasad Poljoprivredne zadruge Masline i vino u Polači u Ravnim Kotarima i predložili u kojem bi maslinarskom pravcu Hrvatska trebala ići.

Ne viđa se to svaki dan. Tri autobusa puna vrhunskih stručnjaka iz čak 30 zemalja, u ekološkom nasadu od čak 12 tisuća stabala.

Maslinarski autoriteti savjetuju. Hrvatska ne može konkurirati uljarskim velesilama Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Tunisu i Turskoj količinom, ali može kvalitetom.

Usmjerite se na autohtone sorte kako biste proizvodili jedinstveno maslinovo ulje sa specifičnim karakteristikama, kažu.

Ulje izvornih sorti, koje nemaju drugi u svijetu, mnogo je lakše i prodati.

Inzistirajte na kvaliteti i plasmanu putem turizma, proizvodite ulje za turiste, dodaju.

Rastući hrvatski turizam otvara mogućnosti. No, ostaje pitanje ima li na stolovima naših restorana dovoljno kvalitetnog maslinova ulja.

Nažalost ne dovoljno i na tome treba raditi jer je to najprofitabilniji način njegove prodaje, tvrdi ravnatelj splitskog Instituta za jadranske kulture Slavko Perica.

Masline su odlično rodile. Prošla je opasnost i od maslinove mušice pa su stabla prepuna ploda iznimne kakvoće.