Hrvatska na maslinarskoj karti svijeta
Više nema nikakve sumnje, Hrvatska je u svijetu prepoznata kao maslinarska država. Dokaz tomu je 8. Internacionalni maslinarski simpozij koji se diljem svijeta održava tek svake četiri godine, a koji je u Splitu okupio svjetske stručnjake za masline i maslinovo ulje. U sklopu radionice obišli su nasad Poljoprivredne zadruge Masline i vino u Polači u Ravnim Kotarima i predložili u kojem bi maslinarskom pravcu Hrvatska trebala ići.
Ne viđa se to svaki dan. Tri autobusa puna vrhunskih stručnjaka iz čak 30 zemalja, u ekološkom nasadu od čak 12 tisuća stabala.
Maslinarski autoriteti savjetuju. Hrvatska ne može konkurirati uljarskim velesilama Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Tunisu i Turskoj količinom, ali može kvalitetom.
Usmjerite se na autohtone sorte kako biste proizvodili jedinstveno maslinovo ulje sa specifičnim karakteristikama, kažu.
Ulje izvornih sorti, koje nemaju drugi u svijetu, mnogo je lakše i prodati.
Inzistirajte na kvaliteti i plasmanu putem turizma, proizvodite ulje za turiste, dodaju.
Rastući hrvatski turizam otvara mogućnosti. No, ostaje pitanje ima li na stolovima naših restorana dovoljno kvalitetnog maslinova ulja.
Nažalost ne dovoljno i na tome treba raditi jer je to najprofitabilniji način njegove prodaje, tvrdi ravnatelj splitskog Instituta za jadranske kulture Slavko Perica.
Masline su odlično rodile. Prošla je opasnost i od maslinove mušice pa su stabla prepuna ploda iznimne kakvoće.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!