Pjesmama ljubavi i smrti Zbor HRT-a započeo novu koncertnu sezonu


Zagreb, 12. listopada 2016
. – Zbor Hrvatske radiotelevizije novu je sezonu započeo sinoćnjim koncertom pod nazivom Pjesme ljubavi i smrti u zagrebačkome muzeju Mimara, u kojemu će i ove godine provesti svoju koncertnu sezonu. Koncert je bio posvećen desetoj godišnjici smrti dugogodišnjega omiljenog šefa dirigenta i skladatelja Igora Kuljerića i 75. obljetnici Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Koncert je pod ravnanjem maestra Tončija Bilića započeo Kuljerićevom skladbom Pater noster za klavirski trio, a nastavio se meditativnom izvedbom muškoga zbora Križu, daj nam ti milosti, inače omiljene skladbe maestra Igora Kuljerića. Muškomu se zboru na pozornici potom priključio ženski dio zbora kako bi zajedno izveli svojevrsnu odu, kako je Kuljerić rekao, ženskoj boli Stabat mater.

Program su koncerta činile skladbe Igora Kuljerića koje obuhvaćaju gotovo cijelo razdoblje njegova suživota sa Zborom Hrvatske radiotelevizije i to prema izboru Tončija Bilića, maestrova bliskoga suradnika u radu sa Zborom još od 1991. godine. Zajednički su nazivnik pri izboru bila nadahnuća stihovima hrvatskih pjesnika Vladimira Nazora, Miroslava Krleže i Đure Sudete i općenito okupiranost riječju kao polazištem za glazbu s jedne te teme duhovnosti, smrti i poniranja u tradiciju s druge strane.

„Svakodnevno glazbeno djelovanje, za mene jedinstven i neodvojiv proces stvaralačkoga i izvodilačkoga interesa, asimilira i filtrira mnoštvo nataloženih prijemljivosti, slijevajući ih u strukturne i doživljajne zvukovne slike. Odjeci trenutka, odjeci prošlosti, odjeci što upućuju prisjećanje na budućnost, postaju vrzino kolo i prokletstvo suvremenog glazbenog senzibiliteta“, zapisao je Igor Kuljerić objasnivši tako svoj stvaralački poriv.

Potreba za svakodnevnim glazbenim djelovanjem dovela je Kuljerića do statusa jednoga od najcjenjenijih i najsvestranijih hrvatskih glazbenika, aktivnoga na brojnim područjima hrvatske glazbene i kulturne scene, čiji je utjecaj i danas, deset godina nakon njegove smrti, neizbrisiv.

Neodvojivost njegova skladateljskoga i izvoditeljskoga djelovanja na osobit se način, gotovo sinergijski, ostvarila u radu sa Zborom Hrvatske radiotelevizije, kojemu je postao dirigentom davne 1968. godine.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr