Izvor rijeke Jadro

Splitska ekipa HTV-a bila je na prvom zaronu u izvor rijeke Jadro, s kojega se opskrbljuju vodom stanovnici Splita i okolice. Brojna iznenađenja, potopljena špilja, ali i neočekivana podzemna fauna i biospeleologe su ostavili bez daha.

Nikada dosad stručnjaci nisu zaronili tako duboko u hladan i mračan prostor izvora podno Mosora. Visoki vodeni tlak i niska temperatura nisu ih spriječili u dubokom uronu. Uspjeli smo naći špilju u kojoj nikad nitko nije bio. Uronili smo na 20 metara, ponosno ističe biospeleolog Branko Jalžić. Živi svijet nije bio nepoznat na samome izvoru rijeke Jadro, ali ovoga puta otkrivene su i nove vrste. Zanimljivo je da su već upisane u prošlosti tri vrste endemskih puževa. Ipak, speleoronioci, tijekom posljednjih istraživanja u izvoru Jadre nisu vidjeli čovječju ribicu, po kojoj je izvor poznat. Ovog puta uočeno je nekoliko rodova podzemnih rakušaca (rakova) koji do sada nisu zabilježani u leteraturi, otkriva biospeleolog Jalžić.

Iako je duga samo četiri kilometra, solinska rijeka Jadro i danas svojom ljepotom na izvorišnom dijelu, ostavlja bez daha sve zaljubljenike u prirodu. Zabrana pristupa tom prostoru spasila je od uništenja možda najljepši dio njezina toka.