Svjetski tjedan svemira (World Space Week)

Svjetski tjedan svemira (World Space Week) se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. U sklopu obilježavanja Tehnički muzej Nikole Tesle u Zagrebu organizira prigodnih predavanja.

Danas u 18 sati u kinodvorani Muzeja održati će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu 'Svemirski letovi jučer, danas, sutra', a predavač je Ante Radonić. Predavanje se održava povodom ulaska u 60. godinu svemirske ere. Upravo prije 59 godina (4. listopada 1957.) lansiran je prvi umjetni Zemljin satelit 'Sputnik – 1' čime je praktično čovječanstvo ušlo u svemirsku eru. Uz mnoštvo fotografija svi koji dođu upoznat će se s povijesnim svemirskim letovima i saznati što se danas radi na polju astronautike. A govorit će se i o upravo objavljenoj viziji velikog poduzetnika Elona Muska. Kako je Elon Musk zamislio putovanja na Mars?
 
Sutra u isto vrijeme, isti predavač, u planetariju Tehničkog muzeja 'Nikola Tesla' održat će popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu 'Koliko poznajemo svemir?' Pod umjetnim svodom kupole planetarija predavac Radonić upoznat će posjetitelje sa zvijezdama i planetima. Pričat će o tome kako našim planetom jurimo strahovitom brzinom kroz svemirski prostor. Bit će riječi i o starosti Svemira, o njegovom ubrzanom širenju i o njegovoj veličini.
 

Ulaz na oba predavanja je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni Muzeja na dan predavanja. Vodite računa da je broj mjesta ograničen.
 
O Međunarodnom tjednu svemira te o predavanjima koja će održati danas i sutra za Dobro jutro govorio je Ante Radonić: