Nobelova nagrada za medicinu - Ohsumiju za otkriće mehanizma autofagije

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobio je Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju stanične komponente, objavila je Nobelova skupština na institutu Karolinska u Stockholmu. 

Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim stanica 'reciklira' svoj sadržaj te važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput prilagodbe na izgladnjivanje na staničnoj razini i odgovora na infekciju. Mutacije gena koji reguliraju autofagiju mogu izazvati bolesti, a proces autofagije uključen je u nekoliko stanja poput karcinoma ili neuroloških bolesti.

Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na sveučilištu u Tokiju. Na tom sveučilištu 1988. uspostavio je i znanstveni istraživački tim. Od 2009. predavač je na tokijskom institututu za tehnologiju.

Objavom Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu počeo je tjedan u kojem će se dodijeliti i Nobel za fiziku, kemiju te za mir u petak. Nobelova nagrada za književnost bit će objavljena 13. listopada, a za ekonomiju sljedeći ponedjeljak. 

Ovogodišnje nagrade iznose osam milijuna švedskih kruna (6,23 milijuna kuna).

Nagrade se uručuju 10. prosinca na godišnjicu Nobelove smrti.


David Shukman on Twitter