Izumiru tradicionalni obrti po kojima je zagrebačka Ilica bila poznata

Zagrebački obrtnici nekad su bili ponos i identitet grada, danas ih je sve manje i jedva preživljavaju. Mnogi lokali u Ilici su prazni, a oni koji su ipak uspjeli opstati, prisjećaju se dobrih vremena kada se od rada moglo dostojanstveno živjeti. 

Tradicionalna obrtnička zanimanja po kojima je Ilica bila poznata danas polako izumiru. Mnogi lokali su napušteni. Visoki nameti, papirologoja i porezi doveli su obrtnike do ruba. Najviše su pogođene uslužne djelatnosti, poput krojača i brijača. Jeftina uvozna roba, ali i nespremnost dijela obrtnika da prihvate konkurenciju ugasili su mnoga zanimanja.

Prije desetak godina u Zagrebu oko 10 tisuća obrtnika. Kriza je učinila svoje i danas ih je 7500. Oko dvije i pol tisuće obitelji ostalo je bez egzistencije. Dio njih obrte je prenamjenio u tvrtke pa se ne zna točan broj opstalih.

Grad pomaže, ali bez jasnih kriterija. Dok mnogi lokali stoje prazni, u Ilici se najavljuje gradnja novih poslovno-stambenih nebodera. I na taj način se polako gubi identitet - starog Zagreba.