Otvoren Informativno-edukativni centar-hostel 'Dravska priča'

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u Noskovcima je otvoren Informativno-edukativni centar-hostel 'Dravska priča' jedinstven u Virovitičko-podravskoj županiji. Namijenjen je istraživačima, učenicima i studentima, koji će u terenskoj nastavi upoznati biljno i životinjsko bogatstvo Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. 

Hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije tematski je uređen kao - „prirodna baština" i u njemu vizualno možete doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Hrvatske. Objekt iz 19. stoljeća u posljednje četiri godine rekonstruiran je s gotovo 6 milijuna kuna u sklopu nekoliko europskih projekata, a u njemu se nalazi i područna škola.

Objekt ima smještajne kapacitete od 34 kreveta, ima 4 višekrevetne spavaonice i 2 jednokrevetne sobe čime ispunjava osnovne uvjete za provedbu programa škole u prirodi, može primiti jedan kompletan razred sa dva nastavnika odnosno pratitelja.

Posjetiteljima su na raspolaganju i dodatni sadržaji poput bio istraživačke stanice u podrumu objekta dok se o prirodnim ljepotama i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta može saznati na edukativnim poučnim stazama koje povezuju hostel Dravska priča s obližnjom rijekom Dravom na kojoj se nalazi i promatračnica za ptice.

Upravo ovaj segment Drave je najočuvanija nizinska rijeka u Europi. Ona je još uvijek u svom prirodnom koritu, ona meandrira, stvara nove zavoje, ona stvara mrtvice, ona je živa rijeka i to je nevjerojatno rijetko u europskim okvirima pa čak danas i u hrvatskim okvirima i zato je ovo područje višestruko zaštićeno.

U planu je širenje poučne staze i postavljanje 2 nove promatračnice za ptice u sklopu projekta Drava Life  a Dravsku priču možete  posjetiti već od prvi listopada.