Javni apel protiv smanjenja mjesečne pristojbe

Zagreb, 15. rujna 2016. – Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Siniša Kovačić na današnjoj je sjednici Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije vijećnicima, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, uputio apel protiv najavljenoga smanjenja mjesečne pristojbe na 65 kuna.
 
„Moralna mi je obveza zamoliti vas da na prvoj idućoj sjednici Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije zauzmete stav o visini mjesečne pristojbe. Mislim da je to sada vrlo važno pitanje jer postoje neki prijedlozi da se Hrvatskoj radioteleviziji smanji pristojba. Mislim da to ne bi bilo dobro, ne samo zbog zaposlenika i onih koji proizvode program, nego i zbog brojnih obveza koje se financiraju iz mjesečne pristojbe. Podsjetit ću vas na neka zakonska davanja. Tu su naknade za Hrvatsko društvo skladatelja, Fond za pluralizam medija, iz kojega se financiraju brojne male lokalne radijske i televizijske postaje u Republici Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar, iz kojega se financira domaća audiovizualna industrija, te konačno i sam državni proračun, u koji se uplaćuje dio sredstava iz pristojbe“, istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.
 
Podsjetimo, smanjenje mjesečne pristojbe sa sadašnjih 80 kuna na 65 kuna jedan je od sedam uvjeta MOST-a za poslijeizbornu suradnju.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr