Započinje dosad najsadržajnija koncertna sezona ansambala HRT-aKoncerti svih ansambala HRT-a, osim Tamburaškoga orkestra, moći će se uživo poslušati na Trećemu programu Hrvatskoga radija, a većina se i televizijski snima te emitira na Trećemu programu Hrvatske televizije

Zagreb, 8. rujna 2016.
– Nova koncertna sezona četiriju ansambala Hrvatske radiotelevizije (HRT) u okviru pet koncertnih ciklusa donosi čak 37 koncerata, s osobitom usredotočenošću na novo i suvremeno stvaralaštvo te mlade glazbenike, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Ansambli Hrvatske radiotelevizije izvođačka su tijela, no njihova uloga ne iscrpljuje se u glazbenoj reprodukciji. Oni su nadahnuće kreaciji, inkubator koji potiče novu produkciju, relevantnu, umjetnički snažnu, takvu koja nešto znači današnjoj publici, komunicira s njom te traje”, izjavila je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj. Dodala je da će „niz novih skladbi doživjeti praizvedbu u predstojećoj sezoni triju orkestara te Zbora Hrvatske radiotelevizije i na osobit način pridonijeti hrvatskoj kulturi“.

Rezidencijalni skladatelj Mladen Tarbuk na narudžbu Hrvatske radiotelevizije piše tri skladbe za Zbor Hrvatske radiotelevizije te jednu za Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o simfoniji u polistilističkom stilu s naglašenom crtom individualnosti i izvornosti, tipičnom za opus toga autora.

„Moj je posao jako težak. Osobni rekord mi je četrdeset sekundi glazbe na dan, pa pokušajte zamisliti što znači napisati četrdeset minuta simfonije”, rekao je Mladen Tarbuk i dodao: „Simfonija će imati tri stavka, dva će se oslanjati na prošlost, a treći pripada 21. stoljeću. To je sve što smijem odati.”

Osim Tarbukovih skladbi, Zbor Hrvatske radiotelevizije praizvest će u svojemu ciklusu Sfumato još i ciklus božićnih pjesama Ivana Josipa Skendera te u okviru sezonskoga koncerta u Muzeju Mimara, kojim ovaj ansambl sudjeluje u programu Zagrebačkoga glazbenoga bijenala, još dvije skladbe autora Anttija Auvinena i Frane Đurovića.

Autorskom večeri s 12 skladbi, koje piše upravo za tu prigodu, u okviru Jazz ciklusa Hrvatske radiotelevizije predstavit će se pijanist, orguljaš, skladatelj i dirigent Joe Kaplowitz.

Otprilike još toliko novih djela očekuje se i na koncertu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije u prosincu, kad će se praizvesti skladbe koje su prošle na natječaju Hrvatske radiotelevizije i koje će biti dorađene i usavršene na radionicama pod vodstvom Zorana Ščekića i Andreasa Marinella uz sudjelovanje Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, a u organizaciji Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije.

„Naši mladi jazz-glazbenici nemaju toliko prilike izraziti se u Hrvatskoj, a pogotovo nemaju prilike raditi s profesionalnim glazbenicima i u profesionalnome okružju, i tu je naša uloga velika”, rekao je šef dirigent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Andreas Marinello. Prve srijede u mjesecu u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u sedam će koncerata Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije dati priliku mladim skladateljima, povezivati jazz s drugim glazbenim žanrovima, ugostiti jednoga od najvažnijih suvremenih skladatelja Michaela Abenea te sezonu završiti 7. lipnja suradnjom s  Cubismom.

I Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije svoju će sezonu otvoriti novim djelima mladih skladatelja Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka Bow vs. Plectrum 16. listopada u radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić.

„U ciklusu U ozračju tambure bavit ćemo se i spajanjem tambure s drukčijim zvucima”, rekao je šef dirigent Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Siniša Leopold te dodao: „Imamo koncert s Mariachi Los Caballeros, a tamburama ćemo pridružiti i zvuk klapske pjesme.” Osim ciklusa u radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić za HRT – Radio  Sljeme orkestar će održati četiri koncerta iz četiri folklorne zone, a krajem godine Tamburaši odlaze na turneju u šest gradova Sjeverne Amerike.

Najiščekivaniji događaj nove sezone svakako je izvedba jednoga od najvažnijih djela europskoga glazbenog nasljeđa, Schönbergove kantate  Gurre–Lieder u povodu 80. rođendana dugogodišnjega šefa dirigenta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Nikše Bareze. 22. rujna, na otvorenju ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, i ponovno 24. rujna, u ciklusu Lisinski subotom na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, pod Barezinim vodstvom naći će se 280 glazbenika, od čega čak 130 pjevača!

„U cijelome mojemu djelovanju i radu pojavljivala se ideja o postavljanju Pjesama iz Gurrea, ali uvijek smo smatrali da je to utopija. Da bi to djelo prvi put u povijesti zaživjelo na hrvatskoj sceni, bilo je potrebno udruživanje čak četiriju institucija – zagrebačkoga Hrvatskog narodnoga kazališta, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Izvedba monumetalne Schönbergove kantate i za glazbena središta veća od Zagreba izniman je i nesvakidašnji događaj”, rekao je maestro Nikša Bareza.

U ovoj glazbenoj sezoni još jedan dirigent čiji je velik dio umjetničke karijere povezan s Hrvatskom radiotelevizijom jer je bio šef dirigent Zbora i šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vladimir Kranjčević, slavi svojih osam desetljeća života. Maestro će svoj rođendan proslaviti radno, na koncertu 17. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U izvedbi  djela Antona Brucknera, Simfonijskomu orkestru i Zboru Hrvatske radiotelevizije pridružit će se i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, kojemu je maestro Kranjčević bio na čelu punih trinaest godina.

Šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Enrico Dindo, koji je u odabiru repertoara usredotočen upravo na klasična djela, počinje i završava novu sezonu Majstorskoga ciklusa ključnim djelima europskoga simfonizma, Beethovenovom Petom simfonijom i Devetom simfonijom.

„Osim toga, čitav niz velikih umjetnika poput Radovana Vlatkovića, Martine Filjak, Renate Pokupić, Ilye Gringoltsa te Andréa de Riddera dobit će priliku predstaviti se u našim ciklusima te tako učvrstiti položaj koji ovaj orkestar ima kao predvodnik glazbenoga i uopće kulturnoga života u Zagrebu i Republici Hrvatskoj“, istaknula je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Nagasila je da će se svi koncerti svih ansambala Hrvatske radiotelevizije, osim Tamburaškoga orkestra, moći uživo poslušati na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3), a većina se i televizijski snima te emitira na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). „Glazba Hrvatske radiotelevizije i ove vas sezone vodi u drugi, ljepši svijet. A hoćete li do njega uz zvuke Tamburaškoga orkestra, Jazz orkestra, Simfonijskoga orkestra ili Zbora Hrvatske radiotelevizije  – odlučite sami“, zaključuje Ivana Kocelj.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr