'Bili smo kult, bili smo hit, bili smo 58 000 Split'

'Izgubljena generacija' radijska je emisija koja već 16 godina uspješno korača splitskim radijskim eterom. Emisija je to koja se bavi prošlošću uz pomoć starih članaka iz arhive Slobodne Dalmacije od 1950-ih do 1990-ih godina. Njezin je autor Damir Duplančić koji se prisjetio kako se nekad živjelo u Splitu.

Davno je davno biloooo to, izgubljena generacijo.
Meni je tata reka da vrime ide puno brzo.
I da se zato on voli vraćat nazad.


Dašak Splita iz nekih davnih vremena poput nekog povjetarca puše u popularnoj radijskoj emisiji Izgubljena generacija autora Damira Duplančića. Kronologija je to prošlog vremena, kroz slikovite priče i stihove o djetinjstvu, odrastanju, mladosti, prvim ljubavima... Đelo Hađiselimović za Izgubljenu je generaciju kazao da je to slikovnica puna okusa i mirisa koja se ne čita – nego diše. Izgubljena generacija u smislu prolaznosti vrimena, zaboravljenih predmeta, uspomena, i takvih stvari. Ja to nastojim vratit i pustit ljude da se prepuste nekim svojim uspomenama. Split je meni genijalan grad. Ja sam zaljubljen u njega i uvik ću ga volit´. Od rođenja do smrti, o svojoj emisiji kaže Damir.

Sritnu mladost i lipu radost u Splitu su doživjele mnogobrojne generacije. Svoje je odrastanje u gradu pod Marjanom Damir opisao i u dvjema knjigama. Ta vremena najviše pamti po bezbrižnosti i nemirnom dječačkom duhu. Svako vrime ima svoje ljepote, svoje vrline, svoje mane. Bilo je milijardu izlaznih mista. Uvik naravno centar, Riva, Pjaca. Moja generacija su išli od Rive, do Tesle, Shakespearea...

A kako je to nekad izgledalo kad bi u trbuhu proradili leptirići pa bi se išlo na prvi spoj? Benigno u početku. Držanje za ručice, siđenje u parku. Love nije bilo u džepu. Nismo išli po kafićima. U džepu bi ima pokaznu kartu i ključe od kuće. To su bili moji aduti za pristupit nekoj osobi ljepšeg spola. Naravno, sve se tada baziralo na šarmu, na dobrom kuvanju, i tu sam bija, neskromno mogu reć´, poprilično uspješan.

Naravno da su Hajdukove utakmice i navijanje za splitske bile - bilo nešto što se ne propušta. Hajduk je uvik bija u srcu. Ja ga u biti više pamtim iz vremena stare plinare nego po Poljudu. Premda sam i Poljud pohodija veliki niz godina.

Splitski festival bio je posjećen poput nogometne utakmice. Tog prvog tjedna u srpnju rijeke Splićana spustile bi se na Prokurative. Mnoge od tih pjesama žive i danas. Pisme su bile lepršave, mediteranske, onakve kakve moraju bit. Imali su dosta i Sanrema u sebi, meni se to sviđa. I čudi me da se danas netko ne vrati tom zvuku i proba napravit nešto slično. Bili smo kult, bili smo hit, bili smo 58 000 Split.

Povratkom u sadašnjost Damir s istim žarom priča o Splitu - kao što njegovi radijski kolege pričaju o njemu. Poseban i vrlo interesantan, samozatajan, moj dragi kolega, kaže Edita Lučić Jelić. Za Damira se može reći da je čovjek koji radio ima ispod kože. Ako za nekoga možeš tvrdit da je definitivno u životu pogodio profesiju, odnosno da ni dana nije pogriješio, onda je to Damir Duplančić, uvjerena je Ines Nosić.

Često Damir zna kazati kako uživa vračajući se u prošlost jer tako lakše kroči prema budućnosti. Put prema njoj pun je uspomena koje nikad neće zaboraviti i koje žive upravo zahvaljujući njegovoj Izgubljenoj generaciji.

Tamo visoko put sunca,
put nebeskih visina,
ljube tebe oči tvoga sina.


Oči moje iste su ka i tvoje.
Ma uostalom to znaš i sama,
sretan ti rođendan mama.