HRT na Europski dan židovske kulture prikazuje film Savršeni svijet


Zagreb, 24. kolovoza 2016. – Na Europski dan židovske kulture, 4. rujna, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) prikazat će se dokumentarni film Savršeni svijet. Priča je to o  zagrebačkoj obitelji Zaklas koja živi prema strogim pravilima hasidizma. Za svoje petero djece bračni par pokušava stvoriti savršeni svijet.

Opća želja svih roditelja u životu ove ortodoksne židovske obitelji dobiva sasvim novu dimenziju. Njihov je način života dvostruko manjinski – manjina su unutar židovske zajednice u Hrvatskoj, manjina u cijelome društvu. Pa ipak, duboko posvećeni Bogu, Zaklasovi uspijevaju poštovati tradiciju u svakoj pojedinosti, od zajedničke večere za šabat do bračnih odnosa, a pri tome živjeti sasvim suvremenim životom punim ljubavi.

Može li niz zapovijedi i zabrana, koje se u prvi trenutak čine opterećenjima, biti recept za dobar život? Gdje su granice slobode židovske tinejdžerice? Kako ih majka petero djece i rabinova supruga smekšava i kolika je cijena savršenoga svijeta? Osoban, intiman i iznimno zanimljiv film vodi vas u skriveni, gotovo egzotični svijet usred Zagreba.

Dokumentarni film Savršeni svijet, sniman u proljeće i ljeto u Zagrebu i Budimpešti, još je jedan dokumentarac HRT-ova Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo  iza kojega stoji ekipa emisije Prizma te redateljica Tihana Kopsa. Ona s Marijanom Kranjec potpisuje i scenarij, urednica je Daniela Draštata, montažerka Irena Korpes, a snimatelj Siniša Galar.
 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr