HRT-ov dokumentarac Ošljačka saga premijerno na Avvantura Film Festivalu

Festival se održava od 20. do 26. kolovoza, a ove će se godine prvi put projekcije filmova osim u Zadru održati u Kalima, Biogradu, Svetome Filipu i Jakovu te Benkovcu

Zagreb, 19. kolovoza 2016. – Dokumentarni film iz produkcije Hrvatske radiotelevizije (HRT) Ošljačka saga premijerno će biti prikazan u nedjelju 21. kolovoza u 21.45 u Kalima na otoku Ugljanu u okviru 7. Avvantura Film Festivala. Ošljačka saga glazbena je priča koja prati život na malome otoku smještenomu između sela i grada, između Zadra i Preka, otoku bogate tradicije i duge povijesti. Na Ošljaku živi samo petnaest stanovnika, a najpoznatiju pjesmu o tome otoku, Ošljačku sagu, napisao je Davor Valčić i izvodi je sa svojom skupinom Postolar Tripper.

Pjesma je napisana na dijalektu i opisuje sjećanja na neke ljude i događaje koje pamti iz djetinjstva. S dozom satire i humora pjeva o velikoj ljubavi prema Ošljaku, ali i općenito o životu na otoku. U dokumentarcu će gledatelji moći vidjeti neke ljude koje autor opisuje u svojim pjesmama, ali ne u tipičnome dalmatinskom izričaju, nego u ritmu reggaeja, salse, rapa i skaa. Otok Ošljak u ljetnim mjesecima posebno živne jer ga posjete brojni iseljenici koji žive u Australiji i Americi, pa je na njihovu molbu samo za njih film pretpremijerno prikazan sredinom kolovoza.

„Priča o Ošljaku bila je moja dugogodišnja želja i sretna sam što sam svoju ideju uspjela prenijeti na film, a poseban doprinos u tome imaju, osim mještana, glavni protagonist filma Davor Valčić i skupina Postolar Tripper”, kaže scenaristica i redateljica filma Tanja Kanceljak te dodaje: „Otkako znam za sebe, ljetujem na otoku Ugljanu i cijeloga mi je života Ošljak nadohvat ruke, a opet – izvan ruke. Trajekt koji vozi na liniji Zadar – Preko prolazi pokraj njega, stane i četiri puta na dan, ali ja se s trajekta nikad nisam iskrcala na Ošljak. I koliko god sam slušala o Ošljaku, i koliko god sam slušala skupinu Postolar Tripper, sve do snimanja filma i desetodnevnoga boravka na njemu nisam istinski doživjela duh i ljepotu toga otoka. U filmu ima satire, ima i humora, a najveće mi je zadovoljstvo bilo vidjeti zadovoljna lica ljudi o kojima se govori u filmu”, ističe Tanja Kanceljak.

Avvantura Film festival održava se od 20. do 26. kolovoza, a ove će se godine prvi put projekcije filmova osim u Zadru održati u Kalima, Biogradu, Svetome Filipu i Jakovu te Benkovcu.

„Osobito me veseli gostovanje na festivalu s Ošljačkom sagom jer je tamošnjoj publici tema filma osobito bliska. Priznat je to međunarodni festival na kojemu se prikazuju nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi nastali u europskim koprodukcijama. Filmovi se ocjenjuju u trima službenim kategorijama: europska koprodukcija, prvi i drugi film te kratki film. Iako ne pripada nijednoj od kategorija, zahvaljujući posebnoj sekciji Made in Croatia za Ošljačku sagu ima mjesta i na njemu”, kaže Tanja Kanceljak.

Tako će se na Avvantura Film Festivalu uz bok filmovima poznatih redatelja Rajka Grlića, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića i Zrinka Ogreste naći i dokumentarni film Tatjane Kanceljak. Prikazivanje filma na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) očekuje se ujesen.

Scenaristica i redateljica filma je Tanja Kanceljak, asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić, snimatelj Dražen Lipka, montažer Matija Zajec, majstor tona Damir Tepeš, majstor svjetla Gordan Abramović, a glazbu potpisuje Postolar Tripper.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr