Bratovštine, stoljetna tradicija Korčule

Već stoljećima muškarci, ali i žene, iz Korčule članovi su jedne od triju bratovština. Svakog blagdana pripremaju se za procesije i svetkovine, ali i skupljaju i održavaju povijesno blago i brinu o siromašnima.

I Pero Portolan član je bratovštine, one Gospe od utjehe, čime je nastavio niz dug stoljeća. Ova bratovština je osnovana 28. siječnja 1603. godine, na zahtjev nekolicina Korčulana da se u Korčuli osnuje jedna bratovština s naznakom da štuje majku Božju, objašnjava. Članstvo u bratovštini 'nasljeđuje' se po muškoj liniji. To potvrđuju i originali zapisi. U gradu Korčuli postoje tri bratovštine: Svih Svetih (1301.), Sv. Roka (1575.) i Blažene Djevice Marije od Utjehe - Pojasa (1603.).

Najstarija od njih, bratovština Svih svetih, osnovana je prije točno 715 godina. U svoj dvorani bratimi i danas čuvaju pravo umjetničko blago. Riječ je o 11 ikona, koje su donesene s otoka Krete, za vrijeme Kandijskog rata, sredinom 17.stoljeća. Sa otoka Krete se selila kompletna venecijanska administracija, ljudi, nekretnine; i jedna korčulanska galija, koja je sudjelovala tad je donijela u Korčulu te ikone, otkriva Damir Tulić, povjesničar umjetnosti. Članovi bratovštinama već stoljećima ostavljaju zlato i svoja bogatstva, poput zavjetnih slika ili najstarijeg mača za morešku ili jedne od najvećih svijeća na svijetu. Svijeća zvana Zero napravljena je 2003. godine povodom 400 godina bratovštine. Teška je 100 kilograma, a visoka je 4 metra. Bratovština se dijeli na članove od pobožnosti i članove od odijela, koji se oblače u tunige. Bili plemići ili pučani svi članovi imali su ista prava; a posljednjih  nekoliko godina pojavila se inicijativa da se korčulanske bratovštine stave na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Bratovštine i dalje sudjeluju na svakoj procesiji u Korčuli. Ipak, najsvečanije tri puta godišnje: na Veliki petak, na Uskrs i na duhovni ponedjeljak, na dan Bratovština.