Projekt 'Enjoy your food' za očuvanje istarskih proizvoda

'Enjoy your wellfood' naziv je projekta kojeg Agencija za ruralni razvoj Istre provodi s ciljem valorizacije istarskih autohtonih proizvoda. Sredstva su osigurana kroz europske fondove, a riječ je o 83 tisuće eura.

Agenciji za ruralni razvoj partneri su talijanska Regija Marche, Dubrovačko-neretvanska županija, nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine te slovensko Primorsko sveučilište.

Povezivanje turističko-ugostiteljskog i poljoprivrednog sektora, očuvanje autohtonih pasnima i sorti te oživljavanje sela, samo su neki od ciljeva projekta Enyoj your food. No, kako ističe direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić, najvažnije im je da dođu u istarske vrtiće i škole kako bi djeca stekla naviku konzumacije domaćih proizvoda.

Trajanje projekta je osam mjeseci i provodit će se do studenoga. Do sada su održane brojne radionice o autohtonim proizvodima te su javnosti prezentirane domaće namirnice. Jedna od aktivnosti je i kuhanje uz poznate šefove Davida Skoku i Roberta Perića koji su na pulskoj tržnici pripremali istarska jela.