Na HRT-u prijenos jubilarnoga Festivala dalmatinskih klapa iz Omiša

Zagreb, 19. srpnja 2016. ‒ Broje se dani do tradicionalne dalmatinske klapske poslastice u Omišu. Omiški Festival dalmatinskih klapa, koji se već 50 godina održava svakoga ljeta na ušću rijeke Cetine, jedinstvena je glazbena manifestacija u Hrvatskoj, koju i ove godine prenosi Hrvatska radiotelevizija. Ljubitelji Festivala dalmatinskih klapa moći će u petak 22. srpnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 23.00 pogledati snimku jubilarnoga ženskog finala klapske pjesme, a u subotu 23. srpnja na istome programu u 21.00 i izravan prijenos jubilarnoga pedesetog muškog finala dalmatinske klapske pjesme.

Festival dalmatinskih klapa iznikao je iz potrebe za očuvanjem bogatoga glazbenog nasljeđa Dalmacije od zaborava. Dugogodišnji voditelj i urednik festivala Branko Uvodić kaže: „Radujem se što je i ove godine Hrvatska radiotelevizija potpuno posvećena Festivalu klapske pjesme u Omišu uz izravan prijenos završne večeri muških klapa i snimku ženske večeri dalmatinskih klapa.

Jedan sam od najstarijih sudionika omiškoga festivala jer ga vodim više od 25 godina. Posebno je važna činjenica da je svijet prepoznao vrijednost tradicionalnoga klapskog pjevanja i upisao ga u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Generacije i generacije klapaša – i onih uz more i onih iz kontinentalne Hrvatske – već pedeset godina hodočaste na ušće Cetine, na izvorište klapske pjesme. Taj naš glazbeni endem živi zahvaljujući tisućama znanih i neznanih pjevača, u čijim pjesmama uživaju  domaćini i brojni gosti u uvijek prepunomu gledalištu na omiškoj pjaci, Trgu sv. Mihovila.”

Tijekom završne muške večeri nastupit će sljedeće klape sa sljedećim pjesmama: Krunik iz Kučina – Misao svijeta i Garifule, cviće moje, Korda iz Lumbarde – O, pasiko moja i Čet'ri lita i četiri zime, Stine iz Zagreba – Ribar plete mrižu svoju i Otvor, vilo, tu ponistru, Kaše iz Dubrovnika – Dubrovačka uspavanka i Odvila se zlatna žica, Bošket iz Zagreba – Šaka zemje i Jeno jutro prija zore, Kožino iz Kožina – Jo', lipa Marijo i Vo je naša zemja, Filip Dević iz Splita – Pramaliće moje i Parce mihi, Domine, Vinčace iz Novoga Vinodoskog – Sve usalo i Svršit će mladost moja, Bunari iz Vodica – Kod Lepanta, sunce moje i U našeg Marina, Mriža iz Splita – Jur večernjica gori i Oj, pitomi sokole, Contra iz Splita – Ostav' se više mora i Merjane, Merjane, Šufit iz Splita - Vrati se, mili ćale i Sudamja.

Kroz prvu drugu večer festivala gledatelje će voditi Edita Lučić i Branko Uvodić. Urednik je Branko Uvodić, redatelj Vladimir Koščević a producent Zdravko Sandrin.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr