HRT-ov film Imena višnje dobitnik dviju glavnih nagrada na festivalu Golden apricot

Zagreb, 18. srpnja 2016. – Najdirljiviji film koji je snimljen prošle godine, Imena višnje, osvojio je glavnu nagradu 13. armenskoga filmskog festivala Golden apricot u konkurenciji 12 igranih filmova od Irana do Poljske, a nagrađen je i priznanjem ocjenjivačkoga suda filmskih kritičara FIPRESCI. Festival je održan od 10. do 17. srpnja u armenskome glavnom gradu Erevanu. Film Imena višnje redatelja Branka Schmidta u cijelosti je snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) s Ivom Gregurevićem, Nadom Đurevskom i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama.

Redatelj Branko Schmidt nakon dodjele dvaju vrijednih priznanja na 13. armenskome festivalu Golden apricot izjavio je kako je potpuno iznenađen nagradama. „Festivali obično preferiraju nova imena i neafirmirane redatelje, dodjeljuju nagrade onima koji će tek postati poznati, tako da se nisam nadao dvjema nagradama, ali sam sretan i drago mi je jer to je uistinu veliko priznanje za mene i za Hrvatsku radioteleviziju koja je proizvela Imena višnje u vlastitoj produkciji“, ustvrdio je Branko Schmidt.

Taj je HRT-ov film otvorio prošlogodišnji 62. Pulski filmski festival, a na otvaranju ga je vidjelo 10 000 ljudi koji su ga ispratili ovacijama. Nakon Pule i triju osvojenih zlatnih arena film je nastavio svoju veliku festivalsku turneju po prestižnim filmskim festivalima poput navedenoga armenskoga. Imena višnje filmska je priča koja prati život starijega bračnog para na imanju u osami ratom razorena sela. Starac je, kojega glumi Ivo Gregurević, suočen sa spoznajom kako je njegova životna suputnica shrvana bolešću te će to odrediti njihovu sudbinu. U sjajnoj su glumačkoj ekipi Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan i Mesud Dedović, a na filmu je radio i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić. Film je domaćoj publici predstavljen u hrvatskoj kinodistribuciji 30. lipnja.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr