Hrvatska radiotelevizija nastavlja s uporabom zelene energije

Na temelju ugovora između Hrvatske radiotelevizije i tvrtke HEP Opskrba
javni medijski servis nastavlja promicanje društveno odgovorne inicijative uporabe električne energije dobivene iz obnovljivih izvora  

Zagreb, 13. srpnja 2016.
– Hrvatska radiotelevizija (HRT) odlučila je nastaviti opskrbu električnom energijom dobivenom isključivo iz obnovljivih izvora. Ugovor o nastavku uporabe tzv. zelene energije potpisali su vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić. Hrvatska radiotelevizija prvi je korisnik zelene energije među medijima te predvodnik takvih društveno odgovornih praksa među javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a time iskazuje i svoja buduća nastojanja te strateški smjer postupanja u području odgovornoga poslovanja i očuvanja okoliša.

„Nastavak korištenja obnovljivih izvora energije proizlazi iz naših smjernica društvene odgovornosti. Kao javni medijski servis svojim poslovnim praksama i odlukama želimo davati najbolji primjer te postavljati visoke standarde u svim područjima, a tako i u odgovornome poslovanju i zaštiti okoliša, te je izbor zelene energije logičan nastavak suradnje i smjer kojim želimo ići i dalje“, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

Svoje će programe na trima nacionalnim radijskim postajama i osam regionalnih radijskih postaja, četirima televizijskim programima i međunarodnome radijskom programu HRT – Glas Hrvatske te teletekstu, mrežnim stranicama hrt.hr i multimedijskoj usluzi HRTi novinari Hrvatske radiotelevizije proizvoditi zahvaljujući zelenoj električnoj energiji dobivenoj iz HEP-ovih hidroelektrana. Hrvatskoj radioteleviziji taj je jedinstveni proizvod na hrvatskome tržištu omogućila HEP Opskrba, vodeći opskrbljivač električnom energijom.

„Iznimno nam je drago što je Hrvatska radiotelevizija odabrala HEP Opskrbu kao svojega partnera i u idućemu razdoblju. Osobito me to veseli zato što se ta suradnja temelji na proizvodu ZelEn, čiju prednost je, uz HRT, prepoznalo više od 50 društveno odgovornih tvrtki u Hrvatskoj. Odabirom proizvoda ZelEn svi naši kupci postaju naši partneri u zaštiti okoliša i projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.  

Priča o društvenoj odgovornosti i zaštiti okoliša ne staje na proizvodnji i potrošnji zelene električne energije. Naknada za uporabu zelene energije odvaja se u fond iz kojega će se ostvariti projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energijske učinkovitosti za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnoga sektora kao što su vrtići, škole, domovi i sl. Dosad je u Fond zelene energije prikupljeno više od 800 000 kuna i u tijeku su radovi u okviru prvoga Fondova projekta – na objektu Dječjega doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana. S rastom broja tvrtka koje kupuju ZelEn nastavlja rasti i fond namijenjen projektima energijske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za socijalno osjetljive kategorije korisnika.

Prednost je toga ekološkog proizvoda uz Hrvatsku radioteleviziju dosad prepoznalo više od 50 društveno odgovornih tvrtka u Republici Hrvatskoj, među kojima su Gavrilović, Ericsson Nikola Tesla, Odašiljači i veze, Ilirija, Aquafilcro, Drvenjača, Vivera, JGL, Regeneracija, Nacionalni park Plitvička jezera, Croatia Airlines, Brodotrogir, Valamar Riviera i druge. Da je električna energija kojom se koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se ukidanjem dovoljnoga broja jamstava podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije koji vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

Osim toga, svi se kupci proizvoda ZelEn na promidžbenim materijalima i proizvodima mogu koristiti zaštićenim žigom ZelEn – Prijatelj prirode te na taj način građanima prenijeti da je za proizvodnju određenoga proizvoda iskorištena energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Za projekt ZelEn HEP Opskrba dobila je nagradu GREENOVATION za najbolji ukupni program hrvatskoga zelenog gospodarstva, a više podataka o samome proizvodu može se pronaći na mrežnim stranicama zelen.hep.hr.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr