U pla-ni-neeee, jer tamo - nema vrućine...

... već ima ljeti mnogima ugodne svježine, mogući su parafrazirani stihovi nekada popularne pjesme, u skladu kojih će sljedećih dana neki spas od vrućine i sparine nalaziti na uzvisinama - brdima, još bolje planinama.

Puntijarka, Parg, Zavižan…

Vrućine su ondje rijetke. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Parg iznad Čabra, primjerice, u povijesti mjerenja, koja je počela 1950. godine, u srpnju je prosječno jedan vruć dan – onaj s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom, a najviše je zabilježeno 7 vrućih dana, i to prošle godine. No, ne i rekordno visoka temperatura zraka. 33,5 °C izmjereno je 27. srpnja 1983. godine.

Na postaji Puntijarka su pak u srpnju najviše bila samo 2 vruća dana, i to 2007. godine, kada je 27. dana srpnja izmjeren i rekord od 32,1 °C.

Na Zavižanu do sada vruć dan nije izmjeren! A gotovo sigurno neće ni sljedećih dana pa će rekord do daljnjega ostati 28,3 °C, izmjeren 22. srpnja 2015. godine.

Barem nekima, ne samo onima koji bježe od vrućine, Zavižan, a i cijeli Velebit, vjerojatno se sviđa i zbog drugih obilježja. Uostalom, nije 'zalud jedna epizoda HRT-ovog putopisno-dokumentarnog serijala Skitancije, ona posvećena Velebitu, naslovljena Divlji ljepotan.

Neke bi na Velebit mogle privući i fotografije, a i razne druge spoznaje iz knjige Zavižan, između snijega, vjetra i sunca ili knjižice Vremenske ćudi Zavižana, nastale u suradnji Javne ustanove NP sjeverni Velebit i DHMZ-a.

Još zanimljivija bi mogla biti iskustva ljudi koji su godinama živjeli na Zavižanu, kao primjerice Štefanije Tomaić r. Vukušić, prve i do sada jedine motriteljice na toj najvišoj meteorološkoj postaji DHMZ-a, te posebice životna priča njezinog brata, meteorološki još iznimno aktivnog Ante Vukušića, o kojem je video uradak objavio čak i slavni The Guardian.

Meteo Dinara

Ne video s planine, ali aktualne fotografije mogu se vidjeti svakodnevno, ne samo sa Zavižana, nego odnedavno i s Dinare, gdje je na Dan državnosti i 22. godišnjicu pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade Puma, i službeno puštena u rad automatska meteorološka postaja u blizini najviše hrvatske planinarske kuće – Puma, na Velikoj Duvjakuši. Postaja nije u sastavu mreže meteoroloških postaja DHMZ-a nego mreže amaterskih meteoroloških postaja udruge Crometeo, koja je bila jedan od šest partnera ovog jedinstvenog projekta. Od njegova predstavljanja do puštanja u rad prošlo je manje od 4 mjeseca, tijekom kojih je bilo i donatorske večere i mnogobrojnih drugih aktivnosti. Više o projektu Meteo Dinara u Studiju 4 na HTV4 govorio je jedan od njegovih inicijatora i osnivača udruge Crometeo - Rade Popadić, dipl. iur.

Planinska meteorologija

A planinama, napose planinskoj meteorologiji bit će posvećen i dio 6. međunarodne konferencije o meteorologiji i klimatologiji na Mediteranu, koja će se u veljači 2017. godine održati u Zagrebu, u suorganizaciji HMD-a, zajedno s 5. znanstveno-stručnim skupom Meteorološki izazovi 5. Zainteresirani se još mogu prijaviti

Vjetar u kosi

A vjerojatno još prije rezultata tih znanstvenih skupova moći ćemo pratiti treću sezonu serijala Vjetar u kosi, Aleksandra Stankovića, u kojem će se također spominjati planine i posebice ljetni planinski turizam.
I Hrvatska ima mogućnosti za spoj planinskog i morskog turizma, ali koristimo li to dovoljno?! Ili gledajmo pozitivnije – evo prilike za daljnji napredak u Lijepoj našoj, tako maloj, ali raznolikoj zemlji, s mnogobrojnim prirodnim ljepotama.

Pozor – najprije vrućine, pa nevrijeme.

A svojevrsnu ljepotu prirode i svakako - njezinu moć, neki će vrlo vjerojatno moći spoznati u sljedećem tjednu, jer kada na odviše zagrijanu podlogu dođe hladniji zrak, u atmosferi se događaju kojekakvi, pa i olujni procesi. Posebna upozorenja za njih bit će osobito aktualna u utorak i srijedu, a do tada će biti nekih drugih.

Valja nam izdržati vrućinu i sparinu, vjerojatno ovog ljeta ne jedinu, ali srećom, ne i rekordnu, i ponašati se prema preporukama zaštite... a i pretrpjeti sporadične pljuskove i grmljavinu, osobito u gorskom području…