Izložba na otvorenom 'Hrvatska iz zraka'

U sklopu aktivnosti Kluba za ekspedicionizam i kulturu organizirano je niz ekspedicija s ciljem istraživanja i upoznavanja Hrvatske. Članovi kluba propješačili su i preveslali nekoliko rijeka od izvora do ušća (Kupa, Zrmanja, Cetina), pješačili planinama i veslali Jadranskim morem. Cilj je isto tako bio dokumentirati kulturnu i prirodnu baštinu te rezultate predstaviti kako bi se educirala javnost i potaknula zaštita tih vrijednosti.

Za vrijeme ekspedicije niz Cetinu rođena je ideja da se rijeka pogleda iz zraka. Iz zraka su se mogla vidjeti i područja koja su teško ili nikako dostupna cestama i putovima, pa su tako dokumentirane i brojne zelene površine i močvare. Fotografije nastale u Dalmatinskoj zagori iz zraka svidjele su se i urednicima časopisa National Geographic, pa je s hrvatskim izdanjem časopisa započela suradnja na projektu istraživanja i dokumentiranja Hrvatske iz zraka. 

Nakon prve reportaže o Dalmatinskoj zagori snimljena je Istra, pa Dalmacija, Slavonija, gorska Hrvatska i naposljetku središnja Hrvatska, a rezultati istraživanja svake od tih regija predstavljeni su u reportažama u prestižnom časopisu. Cilj je bio istražiti cijelu Hrvatsku, sve njene otoke, planine, rijeke, močvare, gradove, a 2013. uvedena je i najnovija tehnologija u snimanju iz zraka - bespilotne letjelice. Ta je nova tehnologija omogućila još jedan novi pogled na razne prirodne i kulturne vrijednosti. Sportskim avionom i helikopterom ne smije se letjeti niže od 300 metara iznad tla, a bespilotnom letjelicom ne smije se ići iznad te granice, tako da se savršeno nadopunjuju. Bespilotna letjelica na daljinsko upravljanje dala je dakle nove oči: i fotografije litice kanjona, vrhove krošanja drveća, zvonike crkava, jaja u rodinu gnijezdu. Kompletiranjem kolekcije od dvije stotine fotografija Hrvatske iz zraka, razne vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske prikazane su iz novog kuta. Namjera je ovog projekta bila da pridonese razumijevanju i zaštiti vrijednosti hrvatske baštine, prirodne i kulturne, tradicionalne i moderne.

Taj ambiciozan projekt ne bi bio moguć da njegovu vrijednost i važnost nije prepoznalo i podržalo više od stotinu institucija Republike Hrvatske, iz javnog i privatnog sektora, od Predsjednice države, preko ministarstava, fondova, županija, gradova, općina, turističkih zajednica i javnih ustanova, do sponzora i medijskih partnera.

Izložbu na otvorenom 'Hrvatska iz zraka' možete pogledati od 1. do 12. srpnja u Poreču, od 15. do 27. srpnja u Velom Lošinju. Od 30. srpnja do 16. kolovoza u Zadru, od 18. do 26. kolovoza u Korčuli, a početkom listopada (5. do 17.) u Samoboru.Autor fotografija Davor Rostuhar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio tom sedmogodišnjem projektu i putujućoj izložbi fotografija: