'100 posto obnovljiva Hrvatska'

Europska unija troši milijardu eura dnevno na uvoz električne energije što znači da se obnovljivim izvorima energije ne koriste dovoljno. Hrvatska je posebna priča, na dnu smo ljestvice po korištenju sunčeve energije. Kako je povećati moglo se čuti na konferenciji '100 posto obnovljiva Hrvatska' u Splitu. 

Imamo besplatno sunce, vjetar, vodu, idealan geografski položaj,  a obnovljive izvore energije koristimo mininalno. Primjerice Hrvatska iskorištava samo 0,26 posto sunčeve energije, dok je europski prosjek 3,5 posto. Zato nam je, kaže europarlamentarka Marijana Petir, nužna nova energetska strategija i nove kvote koje neće pogodovati energetskim lobijima.

Nije u skladu s nacionalnim interesima da imamo 0 megavata kvotu za sunce, samo 120 megavata kvotu za vodu i 750 megavata kvotu za vjetar. Znači da ta naša strategija pogoduje nekim lobijima. Mi moramo napraviti kartu obnovljivih izvora energije sa ciljem da se točnmo zna gdje su prirodni resursi i da bi investitori mogli znati gdje ulagati, rekla je Petir.

U protekle dvije godine potrošili smo previše novca za energetsku obnovu fasada, umjesto da smo  poticali druge sustave energetske učinkovitosti, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša, tako da je sada nacionalno financiranje prebačeno na europsko, a poticaji smanjeni. No u konačnici svima će se isplatiti, a najviše bi se isplatilo veće korištenje obnovljivih izvora energije.

U Njemačkoj je prije dva mjeseca udio vjetra i sunca u ukupnoj proizvodnji električne energije u jednom danu namirio potrebe svih 82 milijuna građana. Hrvatska koja ima gegtrafski poloižaj bolji od Njemačke ima minimalni udio u korištenju solarnih kolektora za proizvodnju enerigije kao i fotonaponskih čelija za električnu energiju, istaknuo je Ljubomir Majdandžić, vd direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stoga je i cilj ove konferencije '100 posto obnovljiva Hrvatska' potaknuti mjerodavne na korištenje sunca, vjetra, biomase i ostalih energetski učinkovitih sustava što bi dovelo i do otvaranja novih radnih mjesta ali i energetske neovisnosti zemlje.