Pokreće se sustav e-učenja na Hrvatskoj radioteleviziji

Zagreb, 20. lipnja 2016. – Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić 1. lipnja 2016. donio je Odluku o pokretanju projekta e-učenje na Hrvatskoj radioteleviziji. Uvođenje sustava za e-učenje omogućit će zaposlenicima pristup obrazovnim sadržajima, i to bilo kad i bilo gdje kad njima to vremenski i sadržajno odgovara. Također će s pomoću toga sustava biti moguće pratiti koja je stručna usavršavanja odradio svaki od zaposlenika i s kojim rezultatima. Posebno je važno što će se s pomoću toga sustava znatno skratiti vrijeme potrebno za organizaciju i izvođenje pojedinih obrazovnih djelatnosti.

„Ovim projektom i njegovim ostvarenjem, dio će se postupka razvoja zaposlenika Hrvatske radiotelevizije odvijati na suvremen, svima dostupan način, u skladu s pozitivnim iskustvima javnih servisa iz mreže Europske unije radiotelevizija koji su već učinili taj iskorak. Razvoj su i dostupnost obrazovnih sadržaja nesporno važni za osoban, poslovni i organizacijski rast“, ističe voditeljica projekta e-učenja i vršiteljica dužnosti rukovoditelja Radne jedinice Ljudski potencijali Nela Gudelj.

Član projektnoga tima Darko Flajpan ističe kako je za početak u planu pokrenuti sustav za manju skupinu korisnika s nekoliko obrazovnih modula iz područja jezika i govora, mobilnoga novinarstva te tehničkih uputa. Ta će skupina korisnika ispitati sustav koji bi u cijelosti trebao zaživjeti do kraja rujna 2016. godine.

„Kao član tima za provedbu projekta aktivno ću sudjelovati u stvaranju obrazovnih modula te ispitivanju platforme. Do sada sam svladao specijalizirani program za izradu sadržaja e-učenje“, rekao je Darko Flajpan. Dodaje da će se uvođenjem  sustava e-učenje našim zaposlenicima otvoriti vrlo prilagodljiv model učenja i komunikacije kojemu će moći pristupati 24 sata dnevno.

„Dakle, svatko za sebe ima priliku odabrati vrijeme pristupa koje mu najviše odgovara. Projekt će svakako približiti informatičku tehnologiju svim korisnicima, što će već samo po sebi dati pozitivne rezultate i poboljšati informatičku pismenost“, pojasnio nam je član projektnoga tima iz Radne jedinice Informacijska i komunikacijska tehnologija Hrvatske radiotelevizije Damir Kljajić.
 
 „Uvođenjem učenja s pomoću računala, tableta ili pametnih telefona Hrvatska radiotelevizija prati svjetske trendove u obrazovanju korisnika. E-učenje se pokazalo uspješnom i dobro prihvaćenom metoda prijenosa znanja“, izjavio je rukovoditelj Odjela Infrastruktura Marko Kudera te posebno istaknuo kako sustav može koristiti za sve teme i sadržaje i nije ograničen samo na informatičku tehnologiju.

U projekt je osim HRT-ove Akademije i Poslovne jedinice Tehnologija Hrvatske radiotelevizije uključena i Poslovna jedinica Produkcija Hrvatske radiotelevizije.

„Nakon uvođenja, razvoja i ispitivanja sustava prvi će koraci Službe za jezik i govor biti planiranje usavršavanja te provjera znanja hrvatskoga standardnog jezika i početak izobrazbe u tome području“, otkriva nam voditelj službe Tihomir Janjić i dodaje kako će se sustav za e-učenje Hrvatske radiotelevizije temeljiti na sustavu otvorenoga koda Moodle, koji je jednostavan za uporabu, prilagođen osnovnim korisnicima, a njime se već koristi većina hrvatskih sveučilišta, CARNet te mnoge druge institucije.
 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr