Započelo obilježavanje HRT-ove obljetnice


Zagreb, 13. svibnja 2016.
– Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja i Udruge branitelja Hrvatske radiotelevizije položili su danas vijence na spomen-obilježje zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije poginulima u Domovinskome ratu. Time je službeno započeo program obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV).
 
„Velika mi je čast što smo svi danas ovdje i što smo zajedno položili vijence na spomen-obilježje našim kolegama koji su poginuli u Domovinskome ratu radeći samo svoj posao. Želim ih još jednom sve spomenuti – to su Žarko Kaić, Gordan Lederer, Đuro Podboj, Nikola Stojanac, Željko Ružičić, Branimir Polovina i Siniša Glavašević. Nema dovoljno pravih riječi kojima bih naglasio koliko im dugujemo i koliko su učinili za svoju domovinu. Nema ni dovoljno pravih riječi kojima bih obiteljima još jednom rekao koliko nam je žao zbog njihovagubitka, ali i našega“, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatska radiotelevizije Siniša Kovačić.
 
Dodao je kako su poginuli kolege bili pravi  profesionalci i ljudi koji su utkali dušu i znanje u svoj posao, a onda ih je zaustavio neprijateljski metak. „Najmanje što možemo učiniti za njih je da ih nikad ne zaboravimo, njihovi radovi su u našemu programu, na našim mrežnim stranicama Dani ponosa. No, ono najvažnije, nosimo ih u našim srcima“, rekao je Siniša Kovačić.
 
Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije Nikola Kristić prisjetio se poginulih kolega te istaknuo kako oni nisu nosili oružje, ali su bili važan čimbenik u Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske neovisnosti. Radeći svoj novinarski i snimateljski posao pronosili su istinu te su, kao i branitelji, bili na prvim crtama bojišta, rekao je Kristić.
 
Hrvatska radiotelevizija te gradovi Zagreb i Vukovar potom su potpisali ugovor kojim se  uređuju međusobna prava i obveze u vezi s medijskim praćenjem i suradnjom na organizaciji predstojećega donacijskog koncerta Svi za Vukovar, namijenjenome prikupljanju sredstava za obnovu vukovarskoga Vodotornja.
 
Uime Hrvatske radiotelevizije ugovor je potpisao vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić, uime Grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić te uime Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava.
 
„Hrvatskoj radioteleviziji čestitam dvije velike obljetnice, a nama i Gradu Zagrebu ponos je i čast sudjelovati u projektu obnove vodotornja u Vukovaru, kao simbola naše zemlje“, izjavio je Milan Bandić.
 
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava  zahvalio je svima koji su se uključili u akciju prikupljanja sredstava za obnovu Vodotornja. „Mnogo bitnija priča od ove financijske je ona druga priča, a to je priča o hrvatskome zajedništvu. Naime, svakodnevno objavljujemo popis donatora i time zapravo pronosimo priču o zajedništvu“, rekao je Ivan Penava.
 
Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić istaknuo je da se predstojećim koncertom za Vukovar Hrvatska radiotelevizija pridružuje Gradu Zagrebu i Gradu Vukovaru u poticanju zajedničke obnove vukovarskoga Vodotornja te poticanja zajedništva. Pozvao je na kraju sve slušatelje, gledatelje i čitatelje Hrvatske radiotelevizije te cjelokupnu javnost da se na veliki rođendan Hrvatske radiotelevizije priključe akciji te u nedjelju dođu na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu u 21 sat ili budu uz programe  Hrvatske radiotelevizije.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr