HRT-ov film Barbarićev Travnik u zagrebačkome kinu Europa

Zagreb, 27. travnja 2016. ‒ U okviru manifestacije Klobuk u Zagrebu ‒ Petar Barbarić od Klobuka do Travnika, u petak 29. travnja u 19 sati u zagrebačkome kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film Hrvatske televizije Barbarićev Travnik autora Marija Raguža. Dokumentarni film govori o životu mladoga isusovca i budućega blaženika Petra Barbarića, rođenoga u Klobuku 1874., koji je umro na glasu svetosti u travničkome sjemeništu 1897. Film se uz Barbarićev svetački život posebno bavi djelovanjem glasovite travničke gimnazije koja danas nosi ime po spomenutome sluzi Božjemu.

Dokumentarni je film podijeljen u tri tematske cjeline. U prvome dijelu govori se o osnutku, djelovanju, oduzimanju i povratu zgrade travničke gimnazije te o njezinu životu danas. U drugome se dijelu filma spominju poznate osobe koje su djelovale ili se školovale o ovoj poznatoj gimnaziji, a posljednji dio obrađuje najpoznatiju osobu povezanu s travničkom gimnazijom, a to je sluga Božji Petar Barbarić, travnički đak koji je prije smrti postao isusovcem.

„Petar Barbarić je dobra poveznica za sve narode u Bosni i Hercegovini jer se vjernici svih vjera iz svih dijelova te države dolaze moliti na njegov grob u Travniku. On je dobar most prema svim vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kaže urednik, scenarist i redatelj filma Mario Raguž. Sugovornici su u filmu predstavnici svih naroda i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Na predstavljanju filma Barbarićev Travnik govorit će Ravnatelj katoličkoga školskog centra (KŠC) iz Travnika Željko Marić, klobučki župnik Robert Jolić, pater Božidar Nađ, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Petra Barbarića, dr. sc. Božo Skoko i autor filma Mario Raguž. Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Producent je filma Mate Letica, autor glazbe Emilio Kutleša, montažerka Irena Korpes, snimatelj Damjan Petrović, realizatorica Monika Štengl, a urednik, scenarist i redatelj Mario Raguž.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr