Sutra prolazno osvježenje pa ponovno...

Već danas će ponegdje pasti malo kiše, a još nestabilnije, uz češću kišu, gdjegod i grmljavinu, bit će sutra, kada će u većini krajeva i prolazno osvježiti, u kopnenoj Hrvatskoj i znatnije. Ali samo prolazno - već od petka slijedi novo zatopljenje.

Kiša, pad temperature, promjena vjetra....

Današnja najviša temperatura zraka, uglavnom od 20 do 25 °C, posvuda će biti viša od uobičajene za ovaj dio travnja, a sutra poslijepodne će u većini kopnene Hrvatske biti niža za 5 do 10 °C u odnosu na danas. Dakle, bit će svježije, ali i dalje uz temperaturu zraka blizu prosječnih vrijednosti za doba godine! Štoviše, osobito u Dalmaciji uglavnom i višu.

Pritom će u mnogim mjestima biti i kiše, ali uglavnom malo, pa će količine izražene u mm ili litrama po četvornome metru u kopnenoj Hrvatskoj najčešće biti manje od razlike u °C u najvišoj poslijepodnevnoj temperaturi zraka danas u odnosu na sutra.

Nakon današnjeg umjerenog, ponegdje i jakog jugozapadnjaka, na Jadranu najprije mjestimičnih olujnih udara juga, na koje upozoravaju prognostičari Pomorskog meterološkog centra DHMZ-a, u noći na otvorenome moru kratkotrajno i zapadnog i jugozapadnog vjetra, kod mnogih znanih kao pulenta, te lebića ili garbina-grbina, sutra će i na kopnu i na moru biti sjeverozapadnog vjetra, gdjegod i jakog.

Od petka iz početka....

No, već u većinom sunčani petak ponovno će jačati jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, uz koje će temperatura zraka rasti, pa će najviša gotovo posvuda biti oko 20 °C i viša. Dapače, u većini će unutrašnjosti tijekom također pretežno sunčanoga vikenda porasti i na oko 25 °C, u istočnoj Hrvatskoj mjestimice i blizu 30 °C!

I jutarnje će vrijednosti biti relativno visoke, osim u petak, kada će se ponegdje u unutrašnjosti temperatura zraka spustiti i ispod 5 °C, osobito u gorskom području.

Agrometeorološka prognoza u Regionalnom dnevniku

Premda neće biti smrzavanja, vrtlarima, vinogradarima i voćarima mogu koristiti savjeti agrometeorologa mr. sc. Dražena Kaučića, koje priprema za današnji poslijepodnevni Regionalni dnevnik na HTV2.

U njemu će, osim agrometeorološke prognoze, biti i podrobnije vremenske prognoze po područjima Hrvatske za sutra i sljedeće dane, koju priprema mr. sc. Dragoslav Dragojlović, meteorolog-prognostičar Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. O mogućem sutrašnjem nevremenu, kao i o novom zatopljenju u nastavku tjedna govorit će i u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te u večernjoj emisiji Vrijeme na Drugom, na HTV2.

Eko zona 300.

O suncu i vjetru, ali ne u prognostičkom smislu, bit će zanimljivih spoznaja i u današnjoj, čak 300. emisiji Eko zone Mladena Iličkovića, na HTV1, u 11.18h, kasnije i na HRTi.

Ivan Stožir

A inovativan u meteorologiji, i drugim sferama života, bio je i meteorolog Ivan Stožir, ne samo prvi grički motritelj, nego i konstruktor seizmoskopa, a i zaslužan za, između ostaloga, podnevno oglašavanja gričkog topa, primjenu prve električne rasvjete u Hrvatskoj i još mnogo toga...