Umro HRT-ov doajen Miroslav Gantar

Osijek, 30. ožujka 2016. – U Osijeku je noćas u 77. godini života nakon duge i teške bolesti umro dugogodišnji novinar i urednik u HRT-ovu Centru Osijek Miroslav Gantar. Diplomirao je na osječkome Poljoprivrednom fakultetu te je nekoliko godina radio kao voditelj proizvodnje u Tvornici stočne hrane Belje. Njegovi su novinarski počeci povezani s Radijem Osijek, ali je veći dio svojega radnog vijeka proveo kao televizijski novinar – više od tri desetljeća. Uz izvješća za Informativni program Hrvatske televizije (HRT – HTV), pamtimo ga kao novinara specijaliziranoga za teme iz gospodarstva, posebice poljoprivrede.

Bio je dugogodišnji urednik i voditelj poljoprivredne emisije Plodovi zemlje, povremeno je uređivao i emisije U krupnom planu, Žetvene kronike i Kronike Slavonije i Baranje. Kao ratni izvjestitelj javljao se iz Osijeka, Vukovara, Županje, Vinkovaca, Nove Gradiške i Slavonskoga Broda, a pratio je i proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Autor je i zanimljivih putopisnih i stručnih emisija o poljoprivredi iz različitih dijelova svijeta, poput Etiopije, Australije i država zapadne Europe.
Za svoj je rad dobio brojna priznanja i nagrade: 1976. godine Mađarska televizija nagradila ga je za specijaliziranu emisiju o poljoprivredi, dobitnik je Zlatnoga pera, priznanja Hrvatskoga novinarskog društva 1982. godine, a nositelj je i Spomenice Domovinskoga rata te odličja Reda hrvatskoga trolista.

Miroslava Gantara generacije novinara pamtit će kao iznimnoga kolegu i učitelja koji je veliko znanje i iskustvo nesebično prenosio mlađim generacijama, a svojim je radom oblikovao svjež i inovativan novinarski izričaj, posebice kada je riječ o temama iz gospodarstva i poljoprivrede slavonsko-baranjskoga prostora, za koji je bio i profesionalno i osobno duboko vezan.
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr