4 dana bez kiše? Je li moguće?!

U dosadašnjem dijelu ožujka ponegdje je bilo 2 dana za redom bez kiše, ali diljem Hrvatske to se još nije dogodilo. E pa sada hoće! Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, premda je kod prognoze oborine uvijek nužan oprez jer i izmaglica, pa i rosulja mogu prouzročiti mjerljivu količinu oborine. No, znatnije količine neće biti do ponedjeljka! Ali hoće dugotrajnijih sunčanih razdoblja, već sutra, te posebice u petak! Ni vikend većini ne bi smio biti „loš“.

Prva polovica ožujka

Zbog već spominjane česte oborine, uglavnom kiše, ponegdje i snijega, kojeg je na Zavižanu i više od metra, dosadašnji dio ožujka bio je u većini Hrvatske kišovitiji od prosjeka za taj dio godine. Manjak je zabilježen u Rijeci i Kninu, pa i Šibeniku i Hvaru, vjerojatno i još ponegdje. No, znatno su mnogobrojnije meteorološke postaje DHMZ-a gdje je već sada količina oborine veća od prosječne za cijeli ožujak.

Premda su osjećaji o toplini prošla dva tjedna raznoliki, prema službenim podacima mjerenja diljem Hrvatske srednja temperatura zraka prvih 15 dana ožujka barem je malo viša od prosječne, i to osobito zbog relativno toplih noći i jutara. Srednja najviša temperatura manje odstupa od prosječne prve polovice ožujka. Dapače, ponegdje je čak i malo niža od nje, osim na gorskim postajama, i u nekim nizinama, primjerice u Pazinu i Karlovcu.

I kumulativno trajanje sijanja sunca u dosadašnjem je dijelu ožujka većinom manje od prosječnog, ali sljedeći će dani to stanja malo „popraviti“.

Dan sv. Patrika. I Domagoja!

Već sutra će atmosfera biti sve stabilnija pa će biti znatno više sunčanih sati nego danas, osobito na Jadranu. I bura će oslabjeti, ali još i za noć i ujutro kolege iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju na njezine olujne udare, posebice u Velebitskom kanalu.

Jutro će biti većinom malo hladnije od današnjega, u kopnenom području i uz mjestimičan mraz, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 2 do ponegdje i 7 °C viša nego danas.

Petak – nije veliki svetak, ali je dan za...

I u pretežno sunčani petak će jutro biti prohladno, čak i hladnije nego sutrašnje, uz češći i jači mraz. Štoviše, u kopnenom će se području temperatura zraka pri tlu spuštati i ispod -5 °C. No, najviša dnevna temperatura zraka još će malo porasti pa će na Jadranu biti većinom i viša od 15°C, na suncu i oko 20 °C.

Sv. Josip, Cvjetnica, prvi dan proljeća...

I tijekom vikenda će prevladavati sunčano, ali uz povremeno više oblaka nego tijekom petka. I to ne samo visokih, koprenastih, nego i nižih, a čim je njih – pojavljuje se i vjerojatnost za mjestimične kišne kapi. Srećom, samo mala, možda čak i nije vrijedna spomena, ali ipak - u subotu, na blagdan sv. Josipa, prema odluci Hrvatskoga sabora zaštitnika hrvatskoga naroda - u gorju, Posavini i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju, kada u 5.31 sati proljeće počinje i prema astronomskom računanju, osim u već spomenutim područjima, još i u unutrašnjosti Istre.

Veliki tjedan

Prvi proljetni tjedan bit će „veliki“ zbog vjerskih razloga, za školarce i prazničnih. Srećom, najvjerojatnije ne i zbog meteoroloških, budući da se prema trenutačnim prognozama ne očekuje neki značajniji meteorološki ekstremi. Uostalom, njih smo prošlih tjedana i mjeseci ionako imali napretek.

O nekima se može pročitati ne samo u preliminarnim, nego i u službenim analizama veljače i zime klimatologa DHMZ-a, a od jučer dodatno i u analizi zime po vremenskim tipovima, koju su pripremili meteorolozi prognostičari: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., Marija Mokorić, dipl. ing. i Krunoslav Mikec, dipl. ing.

A ako će nekome sljedećih dana povremeno nedostajati oblaci ili želi pomoću njih prognozirati vrijeme, može gledati njihove izvrsne fotografije, a i naučiti ponešto o njima.

Vrijeme, agrometeoroška prognoza...

A dodatnih će meteoroloških zanimljivosti biti i u emisijama Vrijeme, poslije Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te na HTV2 u večernjoj emisiji Vrijeme na Drugom, koje danas priprema Tanja Renko, dipl. ing. Gostovat će i u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku, gdje će se moći pogledati i najnovija prognoza i savjeti agrometeorologa DHMZ-a.

Za one željne kratke i brze informacije o vremenu danas i sutra po gradovima ne samo Hrvatske, nego i Europe, pa i svijeta - na HTV4 postoje emisije Vrijeme Hrvatska, Vrijeme Europa i Vrijeme svijet.

MeteoDinara

A za planinare i sve željne spoznaje meteoroloških uvjeta i divnih kadrova s Dinare, nek se zna da je Stipe Božić, živuća legenda hrvatskog alpinizma jučer u prostorima splitske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja predstavio novi jedinstveni projekt "MeteoDinara", u kojem uz HGSS sudjeluje još 5 partnera - od znanstvene i javne ustanove do privatne tvrtke i planinarske te meteorološke udruge. Zašto ne biste vi?!