I bi promjena, pa i poneki rekord. Bit će ih još...

Dogodila nam se još jedna promjena vremena. Tko zna već koja prošlih tjedana i mjeseci. I premda višestruko najavljivana neki su ostali iznenađeni padom temperature, jakim i olujnim vjetrovima iz kojekakvih smjerova, te ponegdje obilnijom oborinom, čak i rekordnom.

Novi rekordi dnevne količine oborine

Od jučer u 7 sati do jutros u 7 sati na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Daruvaru izmjereno je 39,2 litre po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula 46,2. Kao nikada do sada u ožujku. Neki će možda komentirati kako to „i nije nešto“, budući da službena mjerenja postoje samo od 1978. godine. No, rekord je zabilježen i u Sisku, gdje je jutros izmjereno 39,9 litara, a podaci postoje od 1949. godine. Zamjetnije oborine bilo je i drugdje, primjerice u Karlovcu, Delnicama, Ogulinu, Bednji, Kutini...

Jučer 10 °C, jutros 10 cm!

Premda nije rekord, zanimljivo je primijetiti kako je najviša dnevna temperatura zraka jučer u primjerice Virovitici bila 10 °C, a danas je u 7 sati izmjereno 10 cm snijega! Još malo više ga je palo u Daruvaru, Sisku i Kutini, te naravno, u mjestima na višoj nadmorskoj visini.

U ne puna 4 dana skoro k'o u prosječna 31

Zbog noćašnje i jučerašnje kiše, gdjegod i snijega, a i one u utorak i srijedu, ukupna količina oborine već se do jutros u 7 sati približila prosječnim vrijednostima za cijeli ožujak, primjerice u Križevcima, Bjelovaru i Varaždinu. A oborina će biti još...

Sutra hladnije jutro.

Sljedećih će sati oborine diljem Hrvatske prestati, vjerojatno najkasnije, tek navečer, u istočnoj Slavoniji i Posavini, te zapadnome Srijemu. Zbog razvedravanja, barem djelomičnog, noćno će ohlađivanje biti izraženije, posebice u mjestima sa snijegom na tlu, pa će sutrašnje jutro biti hladnije od današnjega, uz česte „minuse“, ponegdje i izraženije, napose u Gorskome kotaru i Lici, a i mjestimice na obali će se temperatura zraka jako približiti 0 °C. Ponegdje će biti i magle.

Ponovno jugo. Toplije.

Nakon današnjeg gdjegdje na Jadranu na udare i olujnog sjeverozapadnjaka, već tijekom noći ponovno će zapuhati jugo, koje će sutra biti umjereno i jako, mjestimice vjerojatno na udare i olujno. U kopnenom će području prevladavati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar pa će najviša poslijepodnevna temperatura zraka ponovno biti uglavnom od 10 do 15 °C, i na kopnu i na moru. Slična i u nedjelju, kada će na Jadranu ponovno biti i južnog i jugozapadnog vjetra, mjestimice prolazno jakog, možda i s olujnim udarima.

I opet ponegdje kiša...

Već potkraj subote, te posebice u nedjelju ponovno će biti mjestimičnih oborina, većinom kiše, ponegdje i obilnije, posebice na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije, a promjenljivo vrijeme diljem Hrvatske nastavit će se i u sljedećem tjednu, u kojem će u gorju vrlo vjerojatno povremeno biti i snijega. Temperatura zraka u većini će krajeva biti oko prosječnih vrijednosti drugog tjedna ožujka, većinom čak i malo viša.

Dodatne zanimljivosti o prošlom i budućem vremenu pogledajte u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te na HTV2 u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku i večernjoj emisiji Vrijeme na Drugom. A na HTV4 se mogu pogledati prognoze za danas i sutra za mnogobrojna mjesta ne samo u Hrvatskoj i Europi, nego i u svijetu. Sve ih priprema dr. sc. Nataša Strelec Mahović, voditeljica Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, čiji meteorolozi, između ostaloga, pripremaju i analize i prognoze za informativne emisije Hrvatskog radija, uključujući i prognoze za pomorce, kao i upozorenja za opasne vremenske pojave u europskom sustavu MeteoAlarm.

Agrometeorološka prognoza u Plodovima zemlje

Valja spomenuti i agrometeorologe DHMZ-a, koji su već desetljećima dio rado gledanih Plodova zemlje. U nedjelju agrometeorološku prognozu, poneki savjet i zanimljivost priprema Marko Vučetić, dipl. ing.