Vjetar, kiša, snijeg…

Nastavlja se razdoblje promjenljivog vremena. I to kakvog!

U sljedećih
sedam, pa čak i deset dana, teško je izdvojiti dan, pa i 24-satno razdoblje tijekom dva dana, u kojem barem ponegdje u Hrvatskoj nije moguća oborina – većinom kiša, ponegdje i snijeg. Pritom će najviše oborine biti na Jadranu i područjima uz njega.

Vjetar

Zbog čestih dolazaka, stvaranja i prolazaka ciklona i njima pripadajućim frontalnim poremećajima i vjetar će se jako mijenjati, i po jačini, i po smjeru. Vrlo jaki, pa i olujni udari najprije juga, zatim jugozapadnjaka, pa sutra sjeverozapadnjaka, nakratko mjestimice i bure, pa ponovno juga - gotovo su neprijeporni, a mjestimice se sutra i u nedjelju ne smiju isključiti ni orkanski udari vjetra, kojekakvog, s brzinama i većim od 100 km/h.

Oborine

Vrlo je velika vjerojatnost za mjestimična olujna nevremena s velikom količinom oborine u kratkom vremenskom razdoblju, osobito na Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, pa i u Gorskom kotaru i Lici. Znatnije količine oborine moguće su i u sjevernijim krajevima, ali ipak uglavnom manje nego u južnijima.

Novi rekordi?!

Pritom su ponegdje mogući i novi rekordi u količini oborine – i dnevni, a i ukupni mjesečni za veljaču, i to posebice oni do 240 litara po četvornome metru, kojih je najviše na meteorološkim postajama DHMZ-a uzduž Jadrana.
Ne može se jamčiti, ali se može nadati, da će ovu veljaču ipak „preživjeti“ oni rekordi veći od 300 litara, koji postoje u Senju, Rijeci i Pločama, te osobito onaj iz Čilipa – dubrovačke zračne luke, gdje je tijekom veljače 1986. izmjereno čak 419 litara.

Ponegdje snijeg, HAK, MeteoAlarm

Zbog svega navedenoga, a i snijega koji već pada u Gorskom kotaru, sljedećih će sati još kojegdje, mora li se na putovanje – dobro je provjeriti izvještaje HAK-a, te naravno vremensku prognozu DHMZ-a, te posebice upozorenja na opasne vremenske pojave koja prognostičari DHMZ objavljuju u europskom sustavu MeteoAlarm, a značaj je dio dostupan i putem Hrvatskog radija, i u emisijama Vrijeme, Vrijeme na Drugom i Regionalni dnevnik na HTV-u, a i na teletekstu i internetu. Naravno, sve ujedinjeno može se pratiti i na HRTi platformi.I dalje iznadprosječno toplo

Eh, da, u cijeloj priči o vremenu i nevremenu neke bi mogla zanimati i temperatura zraka. Ostaje i dalje relativno toplo, štoviše, sljedeći će dani još povećati dosadašnje pozitivno odstupanje od prosječne temperature zraka, i mjesečne i sezonske. Srećom, ipak neće biti onako, gotovo pa i ekstremno, kako smo imali potkraj siječnja i u dosadašnjem dijelu veljače. Uostalom, ekstrema kojekakve vrste, ovih je dana, tjedana, pa i mjeseci, uistinu napretek.