Vremenska prognoza, 12.2.2016.

Bit će promjenljivo, čak i pretežno oblačno, većinom uz kišu, u gorju i snijeg, kojeg nakratko može biti i u nekim nizinama, ali ne istočnim. Dapače, ovo će područje biti najsunčaniji dio Hrvatske, uz najmanje kiše, u Posavini i zapadnome Srijemu vjerojatno i nimalo. Temperatura slična jučerašnjoj ili samo malo niža, a na zapadu i znatnije, uz mnogštvo oblaka te povremenu kišu, u gorju i snijeg, kojeg nakratko može biti i u mjestima ispod 500 metara.

U gorju će ponegdje stvarati snježni pokrivač, pa i veći od 5 cm. No, bit će i kiše, gdjegod i obilnije, a najkišovitije će biti na sjevernom Jadranu. Uz povremeno umjereno, na udare i jako jugo, pa jugozapadnjak, pa navečer ponovno jugo, more će ponegdje biti i valovito. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti oko nule, uz more 5 do 8, a poslijepodne u gorju 2 do 5, na moru i unutrašnjosti Istre oko 10.

U Dalmaciji promjenljivo, uz povremenu kišu, ali u većini mjesta i sunčana razdoblja, te uz slabo i umjereno jugo, ponegdje prolazno i jako. Temperatura zraka ujutro uglavnom od 4 do 7, u unutrašnjosti 0 do 3, poslijepodne pak 9 do 12.

Slično i na jugu. No, i dalje uz jugo, koje će prolazno oslabjeti, pa ponovno pojačati. To će biti uvod u još vjetrovitiji vikend. Pritom će već u subotu postojati vrlo velika vjerojatnost ponavljanja jučerašnjih nevolja, pa i još žešćih, jer će u mnogim mjestima biti obilne kiše, visoke plime, te jakog i olujnog vjetra, koji će mijenjati smjer od juga preko oštra, lebićade, tramontane, ponegdje kratkotrajno i bure, pa ponovno na jugo.

I u kopnenom će području povremeno biti vjetrovito, ali manje nego na moru. I kiše će većinom biti manje, ali je teško jamčiti kada je baš nigdje neće biti.

Najveća vjerojatnost za dulje suho razdoblje u većini je unutrašnjosti u drugom dijelu subote. Temperatura zraka bit će u porastu, pa je povremeni snijeg moguć još u subotu prijepodne, poslije samo u višim dijelovima Gorskoga kotara.

Sljedećih ćemo dana imati kojekakvog vremena, a osobito oni na moru i blizu njega - i nevremena. Nadamo se samo bez znatnije štete.