U srijedu „padaju“ maske...

... barem u smislu završetka razdoblja karnevala, ali hoće li nestati i gotovo proljetna maska veljače?!
Vjerojatnost, naravno, postoji, ali...
Kao i u prošlome tjednu, i u ovome ćemo imati brzu i naglu promjenu vremena. Je li i kratkotrajnu?
Hm, najvjerojatnija da, ali oprez je nužan, ipak smo u veljači...

Toplina, južina... kineska Nova godina...

Za razliku od „naše“ Nove godine, u kinesku smo ušli s južinom i iznadprosječnom toplinom. Već je jutarnja temperatura zraka danas u većini Hrvatske viša od prosječne najviše poslijepodnevne u ovom dijelu veljače, a današnja i sutrašnja najviša poslijepodnevna bit će u mnogim mjestima bliža prosječnim vrijednostima druge polovine ožujka, a ne kako bi trebala - prvog dijela veljače.

Prošla dva tjedna ponegdje k'o nijedna...

Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru srednja najniža temperatura zraka u posljednjem tjednu siječnja i prvome tjednu veljače bila je 2,2 °C! Viša je bila samo jednom u povijesti mjerenja, i to 2,8 °C 2001. godine.

A srednja najviša dnevna iz istog razdoblja ove je godine u Maksimiru rekordno visoka, čak 13,4 °C.

I u Splitu, na Marjanu, temperatura je zraka posljednja 2 tjedna među najvišima od kada postoje mjerenja, a znatno iznad prosjeka je i diljem Hrvatske.

I sutra toplo, uz južinu...

Prema prognozi dr. sc. Nataše Strelec Mahović, voditeljice Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koja danas priprema emisije Vrijeme na HTV1 poslije Dnevnika, te meteorološko izvješće u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku na HTV2, kao i emisije Vrijeme Hrvatska, Vrijeme Europa i Vrijeme svijet na HTV4:

I sutra će biti razmjerno toplo, a mjestimične kiše bit će uglavnom u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren jugozapadnjak.

Na Jadranu idućih dana umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, potkraj utorka i u noći na srijedu ponegdje i obilnijom, praćenom grmljavinom. Jugo će sutra biti umjereno i jako, a u srijedu će vjetar često biti i olujan, u početku južni i jugozapadni, a poslijepodne će na sjevernom i srednjem Jadranu okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.


Zbog juga i jugozapadnjaka prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a objavili su i posebna upozorenja u prognozi za pomorce na Jadranu, koja se mogu pročitati i na teletekstu HRT-a, a i čuti na Hrvatskome radiju. Njihovi kolege iz zagrebačkog dijela DHMZ-a upozorenja za vjetar i oborinu objavili su i u europskom MeteoAlarm sustavu.

Nepovoljni biometeorološki uvjeti

Zbog tog juga i jugozapadnjaka, i još kojekakvih vremenskih promjena, između ostalog i sve više vlage u zraku te zbog znatnog pada tlaka zraka, koji je još u subotu diljem Hrvatske bio oko 1030 hPa, danas je već u Međimurju i niži od 1013 hPa, a u srijedu će se ponegdje nakratko spustiti i ispod 990 hPa, biometeorolozi DHMZ-a upozoravaju na sutrašnje daljnje jačanje nepovoljnog vremenskog djelovanja na ljude, što bi moglo pojačati poteškoće s nesanicom, glavoboljom, razdražljivosti i drugim tegobama kod meteoropata i kroničnih bolesnika. Više o tome bit će i u večerašnjem Dnevniku HRT-a.

U srijedu promjena – hladnije, ponegdje i snijeg

U srijedu će kiše biti posvuda, a uz naglo zahladnjenje, te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno i jak, poslijepodne se očekuje i snijeg, prije svega u višim predjelima. U četvrtak će se vrijeme smiriti.“, prognozirala je dr. sc. Nataša Strelec Mahović u emisiji Vrijeme nakon današnjeg podnevnog Dnevnika.

Dakle, osim što će sljedećih dana snijega biti u višem gorju, uostalom, i danas je padao na Zavižanu, u drugom dijelu srijede znatno se povećava vjerojatnost njegova padanja i u nekim nizinama. Za veljaču ništa neobično. Dapače! Slično je bilo i u prošlome tjednu.

A od četvrtka?

Za razliku od prošlih dana, kada je prognoza bila prilično pouzdana, i još se sredinom prošloga tjedna s velikom vjerojatnošću govorilo o razvoju vremena sve do ove srijede, što se može vidjeti i na slikama mnogobrojnim prognoza temperature zraka, ne samo pri tlu, nego i na oko 1,5 km u visini, kao i na prognozama oborine u privitku - kod prognoze za ovaj tjedan nužan je veći oprez.

Rasap rješenja kompjutorskih modela atmosfere je prilično velik, i premda većina izračuna, i europskih modela, primjerice ECMWF-a, koji je vidljiv na mnogima omiljenoj stranici www.yr.no, i na sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a i na HRT-u, a i američkih modela, od kojih su među najpopularnijima www.accuweather.com i www.weather.com, upućuje na zaključak o temperaturi zraka za veljaču barem prosječne vrijednosti, vjerojatnije čak i iznadprosječne, nije isključeno da poneki dan mjestimice bude i hladniji.

I sljedeći mjeseci barem prosječno topli.

Unatoč tomu, dugoročnije prognoze iznadprosječno visoke srednje mjesečne temperature zraka i veljače, i sljedećih mjeseci, i dalje su postojane, ne samo posljednje, nego i one starije. Naravno, to ne znači da neće biti povremenih hladnijih razdoblja, kao primjerice onih koje smo imali u siječnju. Čak u dva odvojena tjedna.

No, dugotrajnijeg razdoblja hladnog vremena i dalje nema na vidiku. Osim ako atmosferi ne potraje doba karnevala i dulje od srijede, pa primjerice u ožujku ili travnju stavi zimsku masku... Ili se počne ponašati kako i priliči majmunu, čija je godina počela prema kineskom kalendaru, i koji je prema predaji kod njih, za razliku od nekih naših razmišljanja - simbol inteligencije, mudrosti, prilagodljivosti, ali i hirovitosti i nesigurnosti... No, podrobnije o tome bilo je u jučerašnjoj reportaži o početku nove kineske godine na HTV4, koju možete pogledati i putem HRTi platforme.