Predstavljamo jedinstveni tim! Najbolje bicikliste s dijabetesom na svijetu

Svakih sedam sekundi u svijetu jedna osoba umre od dijabetesa. Mnoge od njih prije su doživjele infarkt, moždani udar, amputacije ili su im bile oštećene bubrežne funkcije. Velik dio toga sigurno se može izbjeći bavljenjem sportom, pravilnom prehranom i uzimanjem lijekova.

Ekipa HTV-a u Španjolskoj je posjetila neobičan međunarodni biciklistički tim. Da bi se postalo njegovim članom, uvjet je da sportaš ima dijabetes. Jedan od članova je Irac Stephen Clancy. Njegova priča počinje s 19 godina kad je saznao da ima dijabetes. Jedna od prvih stvari koje su mi objasnili bila je lista zanimanja u kojima više ne smijem biti kao dijabetičar. Pilot, ili policajac. Konzultant mi je rekao i da smijem biciklirati po kilometar, dva, no naše su utrke po 200 do 300 kilometara, rekao je Stephen. 

Umjesto odustajanja, pridružio se timu Novo Nordisk. Nakon četiri godine postojanja, na službenoj ljestvici su 66. profesionalni biciklistički tim na svijetu.  Ovaj jedinstveni projekt okuplja sve profesionalne bicikliste koji imaju dijabetes. Samodisciplinom pokazuju kako dijabetes nije slabost. Uz pravilnu prehranu, kontrole i uzimanje lijekova, sportaši s dijabetesom mogu gotovo sve što požele. Na čelu projekta je Phil Southerland, a u timu je 18 profesionalnih biciklista. 
 
Dok bicikliraju španjolskim brdima pripremajući se za nove utrke, poručuju svima koji boluju od dijabetesa - kontrolirajte šećer u krvi i živite dalje svoj život. Najbolji biciklisti s dijabetesom na svijetu u travnju će u našoj zemlji voziti utrku Tour of Croatia. Krajnji im je cilj ući na Tour de France u roku od 5 godina. Jer, kažu, i s dijabetesom možete slijediti svoje snove.