U Gudovcu otvoren 12. međunarodni Pčelarski sajam i 2. izložba vina

Približno 150 izlagača iz 12 zemalja okupilo se na 12. međunarodnom Pčelarskom sajmu i 2. izložbi vina i vinogradarstva otvorenom 6. veljače u Bjelovaru na sajamskom prostoru Gudovac.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Davor Romić koji je u prvom obraćanju hrvatskim poljoprivrednicima rekao da Hrvatska u poljoprivredi ne koristi svoje bogate prirodne resurse, da ima 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta te da treba rascjepkane male parcele napravili većim i na njima proizvoditi konkurentnije. 

Za uspješno rješavanje izazova potrebne su strategije koje raditi stručnjaci neovisno od politike. Nažalost, u ovom trenutku za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i drvnu tehnologiju nemamo niti jednu važeću strategiju i to je ono što moramo napraviti u suradnji sa strukom do kraja godine. One moraju biti dugoročne kako se ne bi mijenjali svakim novom političkim mandatima, rekao je ministar Romić.

Dodao je kako hrvatska ima iznimne uvjete za razvoj zbog bogatih prirodnih resursa koje, naglasio je, poljoprivreda ne koristi. Ne koristiti svoje prirodne resurse velika je greška svake nacije. Imamo 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i zbog toga ću predložiti dva velika projekta  - okrupnjavanje  i komasacije - jer samo tako možemo dovesti u funkciju rascjepkane male parcele koje ćemo napraviti većim i na njima proizvoditi konkurentnije, kazao je ministar Romić.

Odgovarajući na pitanje kako zaštiti hrvatske pčelare u Europskoj uniji koja dozvoljava miješanje uvoznog i domaćeg meda, ministar Romić je rekao kako se Hrvatska u Europskoj uniji mora pridržavati pravila koja je prihvatila, ali i da je suradnja s Europskom komisijom otvorena. Uloga ministra poljoprivrede je da detektirane probleme i na razini Europske komisije pretvori ih u direktive ili okvire koji će zagarantirati bolji status naših pčelara, rekao je Romić.