Egzotični kućni ljubimci

I dok većini susret sa zmijom ledi krv u žilama, postoje ljudi zaljubljeni u te čudesne gmazove. Egzotične životinje sve su poželjniji kućni ljubimci i u Hrvatskoj. Trend je to koji su nam potvrdili u Zoološkom vrtu grada Zagreba, gdje dio egzotičnih kućnih ljubimaca na kraju nađe svoj novi dom.

Danas je sve popularnije držanje kućnih ljubimaca koji nisu baš klasični pas ili mačka nego su to nekakvi gušteri, zmije, ribice... Što se tiče nekog prosjeka, mi smo još daleko ispod europskog prosjeka za očekivati je da će taj broj rasti, rekao nam je zoolog Ivan Cizelj.

Egzotične životinje mogu se kupiti kod uzgajivača ili u nekoj od specijaliziranih trgovina. Ako su pak u pitanju zaštićene vrste, postupak je mnogo složeniji.

Potrebno se prije nekakve kupovine informirati, vidjeti što ta vrsta treba, danas uz internet je stvarno to moguće pronaći, ljudima  često predstavlja problem nabavka hrane, ako pričamo o gušterima, to trebaju biti nekakvi skakavci, crvi koji moraju biti živi, objašnjava Ivan.

Ljubimci neodgovornih vlasnika znaju završiti čak i na ulici. Imamo nekoliko slučajeva da su gradu nađene nekakve zmije i gušteri, te životinje najčešće dođu kod nas jer ne postoji neko konkretno prihvatilište u gradu, mi ih prihvatimo ne zato što nam trebaju, nego zato što je to naša dužnost, ali apeliram na ljude da se ponašaju odgovorno prema svojim ljubimcima, istaknuo je.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svoj je novi dom našlo i dvadesetak zmija među kojima su neke od najotrovnijih na svijetu. Naime, nakon što je njihov vlasnik iz Beograda poginuo u prometnoj nesreći, njegova je obitelj zbirku darovala Zoološkom vrtu u Zagrebu. Riječ je o jednoj od najvećih i najvrednijih kolekcija u ovom dijelu Europe.

Građanima koji ne žele da im dnevnim boravkom ili spavaćom sobom nešto gmiže, najbolja je preporuka u čudesni svijet reptila zaviriti preko neprobojnog stakla terarija u Zoološkom vrtu.


Višo o egoztičnim kućnim ljubimcima te o čemu trebate voditi računa ako želite nabaviti takvog ljubimca pogeldajte u emisiji Vita jela, zelen bor, na našoj platformi HRTi. U emisiji su gostovali Ingeborg Bata, dr. vet. med, Voditeljica veterinarske službe u Zološkom vrtu grada Zagreba i Jurica Ambrožić, dr. vet. med., pomoćnik pročelnika gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.