Jedini radio na kojem se govori samo poezija

Jeste li čuli za jedini radio na kojem se govori samo poezija? Ekipa Dobrog jutra otkriva tko su poetične duše i kako dijele svoju ljubav prema poeziji.

'Dobro vam jutro, dragi sanjari! Nadam se da ste popili svoju prvu jutarnju kavu. Nadam se da uživate u našoj glazbi... '

Ovako gotovo svako jutro književnik Zdravko Odorčić pozdravlja svoje slušatelje. U malenom unajmljenom stanu u Zagrebu živi i stvara... Zajedno sa srodnim pjesničkim dušama pokrenuo je Udrugu Kultura snova, koja okuplja stotine pjesnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Nakon toga došla je i ideja za Radio snova, jedini radio na kojem se govori samo poezija.

Putem radija druže se pjesnici i književnici, govori Zdravko. Tu dajemo raznorazne obavijesti koje su važne za našu udrugu, ali se i družimo slušajući glazbu, govoreći poeziju… to jedno lijepo druženje... Nema vijesti, nema prognoze. Samo dobra glazba i dobra poezija. Zdravkov cijeli život vrtio se, zapravo, oko kazališta u Osijeku, za koje je pisao dramske tekstove i režirao, a onda se, kaže, zaljubio u poeziju. Vrlo je ponosan na osnivanje Kulture snova koja se može pohvaliti velikim brojem objavljenih knjiga, ali i organiziranjem zanimljivih pjesničkih okupljanja.

Organiziraju dvije velike manifestacija – More na dlanu i Valentinovo. Ovo ljeto More će biti organizirano po peti puta. U tri dana okupit će se pjesnici u Puli, Rovinju i Labinu. Prošle godine okupilo se 100-tinjak pjesnika iz cijelog svijeta. Valentinovo organiziraju u Zagrebu gdje se prošle godine okupilo 60 pjesnika i 200 slušača dobre poezije.

Dobre poezije ima posvuda, čak i na neočekivanim mjestima, kaže Zdravko. A sve češće pjesnicima je prva pozornica Facebook. Znalo se dogoditi da nekoga nađeš na Facebooku koji uopće nema pojma da postoji neka grupa pjesnika, piše sam za sebe i onda ga mi pozovemo, uvedemo ga u to. I mnogi su u Kulturi snova na Zagrebačkim večerima poezije pročitali svoju prvu pjesmu. A mnogi su ušli i u Antologiju Facebook pjesnika, prvu takve vrste u nas.

Dugo se čudio Zdravko kako to da se nitko nije dosjetio izdati tako nešto i na kraju je odučio da Kultura snova tiska zbirku Facebook pjesništva. Nekada su ljudi slušali pjesnike i jedni drugi po gostionicama, tamo su se pronalazili pjesnički talenti, a danas se talenti pronalaze na Facebook stranicama.

Moć poezije je nevjerojatna, kaže Zdravko. Dok je pišete, dok je govorite ili njezinu ljepotu dijelite s drugima, otvaraju se i stvaraju neki novi svjetovi. Za koje niste ni mislili da postoje.