Po prvi puta Festival maslina u Zagrebu

Osim karnevala ovog se vikend u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu održava i 1. Festival maslina. Organizatori ovog festivala su neprofitne udruge Udruga branitelja Zagrebačkog velesajma i Zagrebački maslinarski institut, čiji je predsjednik gostovao u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Zagrebački maslinarski institut (Zagreb Olive Institute) neprofitna je udruga koja okuplja rekreativce maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije, čiji se maslinici nalaze u priobalju. Osnovana je početkom 2011. s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja maslinarstva u Hrvatskoj. Udruzi su se pridružili i ljubitelji maslina, maslinova ulja i drugih proizvoda na osnovi maslinovog ulja te prijatelji željni zdravog načina života u suglasju s prirodom.
 
Do sada je udruga okupila pedesetak članova, koji imaju maslinike u blizini Labina, Tribunja, Vodica, Skradina, Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Makarske, te na otocima Rabu, Pagu, Braču, Korčuli i Koločepu. Pridruživanjem novih članova nadaju se da će udruga uskoro pokrivati cijelu našu maslinarsku regiju.

Krunoslav Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut i maslinar Berislav Gaćina govorili su o maslinarstvu, maslinovom ulju i o programu Festivala.

Festival će imati nekoliko segmenata: izložbu i ocjenjivanje maslinovih ulja članova udruge, te maslinara  iz cijele Hrvatske; edukaciju građana o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinovog ulja; edukaciju građana o tome kako prepoznati pozitivne i negativne karakteristike maslinovog ulja koje uključuju pokazne degustacije; prodaju najboljih ulja OPG-a i udruga te izložbu opreme i sredstava za maslinarstvo. Ulaz na sva događanja je slobodan.