O ekoproizvodnji uči se od malih nogu

Zanimljivo je da se sjećamo simpatija, prijatelja, nastavnika, lijepih druženja. No većina je svoju prvu salatu ili rajčicu ubrala u bakinom povrtnjaku, a danas to čine sve više u školskim vrtovima.

Današnji školarci prisjećajući se svojih školskih dana pričat će kako su napravili svoj prvi pekmez, uzgojili svoju prvu voćku, ubrali svoju prvu mrkvu i od nje pripremili ručak. Djeci tako dajemo osjećaj ponosa koji će ponijeti u život i tako učiniti život u svojoj zajednici bogatijim. Škola iz Brestovca primjer je uzornog školskog vrtlarenja koji treba pratiti.

Da je Slavonija itekako plodna, ekipa Dobrog jutra uvjerila se i u malenom mjestu Brestovac u vrt učenika Osnovne škole Dragutina Lermana. Prošle godine proglašen je najljepšim školskim vrtom, a učenike koji o njemu vode brigu slobodno se mogu proglasiti najboljim mladim vrtlarima! Jer sve što u vrtu uzgoje, iskoristit će na najbolji mogući način. Napravit će ljekovite pripravke od lavande, bućino ulje, ekosapune, zdrave kolačiće…

U aromatičnom vrtu uzgajamo ljekovito bilje. U proljeće kad neven cvate prikupljaju njegove latice koje osuše i takve stave u nerafinirano suncokretovo ulje. Nakon nekoliko tjedana procijede i dobiju macerat te malo pomalo izrade nevenovu mast.

Dečki su se pak primili bućinih golica. Za samo dvije, tri minute naprave za gurmane odlične zdrave, hranjive grickalice. Dobre za probleme s prostatom, ali i za dječji ten. Kako sadrže vitamine A, E, C i K vitamin i minerale kao što su kalcij, cink, fosfor i nezasićene masne kiseline omega 6 dobre su i za vid. Od sjemenki rade i slatke kolače.

I kad smo pomislite da tu prestaje njihova ekoproizvodnja, opet su vas iznenade. Ugodno, naravno! U lepezi proizvoda imaju i različite proizvode od lavande – hidrolate, eterična ulja, mirisne lutke, mirisne košarice, mirisne štapiće i još štošta. Svi znaju za dobrobiti lavande. Polako se povećava i potražnja za ekosapunima. Kao mast za njihovu izradu upotrebljavaju prešano bućino i kokosovo ulje, te natrijevu lužinu. Takvi sapuni su biorazgradivi, antialergijski i ne iritiraju kožu.

Male tajne velikih majstora naučili su u sklopu izvannastavne aktivnosti: zadruge Cucurbita. Tako više od stotinjak učenika dva do tri puta na tjedan marljivo upija sve čemu ih podučava voditeljica zadruge, profesorica biologije Maja Davidović. Ono što učimo kroz našu učeničku zadrugu je kako doći do nekog konačnog proizvoda, cijeli proizvodni ciklus od ideje do proizvoda, kako ga upakirati i što ga bolje prezentirati javnosti i što bolje plasirali na tržištu. Moraju shvatit kako je bit svake učeničke zadruge, a i uspješnog gospodarstva da uspiju nadoknaditi sredstva za utrošeni materijal, rad. Interesa ne manjka, jer kako kaže profesorica Davidović, sve su to seoska djeca koja rade i kod kuće na svojim gospodarstvima… Vole učiti jer brigom o školskom vrtu uče kako na ekološki način nešto dobiti, kako proizvesti nešto što nije kemijski tretirano.

Shvatili su da je ekoproizvodnja, proizvodnja budućnosti. A ovako motivirani i aktivni za svoju se  budućnost ne moraju brinuti.