Otvoren 60. Opernball, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Beču

Tradicionalni 60. bal u Bečkoj državnoj operi 'Wiener Opernball', jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Beču, otvoren je u 4. veljače navečer u nazočnosti brojnih uglednika iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i gostiju iz inozemstva, a zvijezda otvorenja bio je slavni tenor Placido Domingo.

Bal balova, koji se održava pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera, otvoren je austrijskom i europskom himnom, mimohodom i plesom 156 debitanata - mladih parova iz Austrije i inozemstva te nastupom baletnog ansambla Bečke državne opere u koreografiji ruskog baletana Vladimira Malakova.

Orkestar Bečke državne opere pod ravnanjem Sasche Goetzela izveo je djela Giacoma Puccinija, Franza Lehara, Gioachina Rossinija i Johanna Straussa mlađeg. Počasni član opere i posebni gost bala španjolski operni pjevač Placido Domingo (75) nastupio je u dvostrukoj ulozi kao dirigent i pjevač. Pod njegovim ravnanjem izvedena je uvertira Rossinijeve opere 'Seviljski brijač', a pjevao je i dvije arije iz Leharove operete 'Vesela udovica'.

Domingo, koji se ubraja među najznačajnije glazbene umjetnike 20. stoljeća nastupio je solo i u duetu s ruskom sopranisticom Olgom Peretjatko i bio je zvijezda večeri. Sretan sam ponovno biti na ovoj prekrasnoj svečanosti, izjavio je. Izveden je i nezaobilazni Straussov valcer 'Na lijepom plavom Dunavu' što je bio poziv na ples pod naslovom 'Sve je valcer'.

Bečki Opernball tradicionalno okuplja austrijski državni vrh i uglednike iz svih područja društva, a ove godine mu je nazočilo oko 5200 posjetitelja. Najeftinija ulaznica za taj raskošni  i glamurozni bal stajala je 290 eura, a najskuplja loža 20.500 eura, pa organizatori očekuju zaradu od oko milijun i pol eura.