Razriješeni ravnatelj SOA-e Lozančić i predstojnik UVNS-a Panenić

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića.

Odluku predsjednice donosimo u cijelosti:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je i Odlukuo razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a.

Odluke o razrješenjima upućenesu u Vladu Republike Hrvatske.

Iz Banskih dvora potvrđeno je da su zaprimili odluku predsjednice o razrješenju ravnatelja SOA-e zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Premijer će to razmotriti i odluku donijeti idući tjedan, poručuju iz Vlade. 

Na koji je način Lozančić povrijedio zakon, nije obrazloženo. Nagađa se da mu predsjednica zamjera što je nije upozorio na kontakt s prisluškivanim osobama, odnosno Zdravkom  Mamićem. S druge, pak, strane Lozančić je o svemu izvijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića. Prozvani Milanović slučaj službeno ne smije komentirati, no načelno je rekao što misli. 'Neka ga smijene, imaju pravo, ali Lozančić, ja i gospođa Kitarović znamo neke stvari, i znamo što je Lozančić napravio za Hrvatsku što gospođa Kitarović i njoj slični ne mogu napraviti u 5 mandata. A sad kad ode, sigurno neće biti na cesti', kazao je Milanović.

Dragan Lozančić rođen je u Zadru, no srednju školu i fakultet strojarstva završava u New Yorku. Devedesetih se vraća u Hrvatsku i zapošljava u Ministarstvu obrane, vjeruje se, na poziv Gojka Šuška. Kao stručni kadar, konstantno napreduje - od načelnika pa sve do pomoćnika ministra Ante Kotromanovića. Kada u listopadu 2012. Josipu Buljeviću ističe mandat na čelu SOE, na njegovo mjesto dolazi Lozančić, i to uz rijedak konsenzus - vladajući i oporba biraju ga jednoglasno.

Upravo u to vrijeme Hrvatsku potresa veliki skandal prisluškivanja. Policija je, navodno, uhodila čelnike Agrokora, ali i sam vrh SOE, pa i Buljevića. Tomislav Karamarko, nekada i sam ravnatelj SOE, tada je oštro kritizirao Buljevićevu smjenu. Osim pohvale za objavljivanje izvješća o radu SOE po prvi put i na internetu, u malo više od 3 godine mandata Lozančićevo ime u javnosti se nije se mnogo spominjalo.

Šira javnost svjedoči da posljednjih godina nije bilo repova u radu sigurnosno-obavještajne agencije, ocijenio je rad SOA-e Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, gostujući u Dnevniku 3 HRT-a. Govorio je i o razlozima za smjenu Lozančića.

Treba li razrješenje proći i nadležni saborski Odbor, iz Zakona nije jasno. No, članovi Odbora upozoravaju - nešto se treba mijenjati jer primarna zadaća SOE ne smije biti borba protiv korupcije i kriminala.