Znate li razliku između čaja i toplog napitka?

Podrijetlom je iz Kine, najviše ga piju Englezi, a vole ga u cijelom svijetu. Njegova je ljepota u jednostavnosti, samo malo tople vode i žličica suhih listića daje neizmjerno zadovoljstvo.

Kod nas je čaj simbol zimske čarolije jer nas grije, umiruje i hrani osjetila mirisima i okusima. Njegovim imenom volimo nazivati i ono što nije. Ekipa Dobrog jutra istražila je što sve znamo o čaju i onome što volimo nazivati tim imenom.

Simbol topline i mirisa, okrjepe i ugode, svega onoga čega nam u zimskim danima nedostaje. Čaj. Svi volimo barem neki, a studentica KatarinaŽivković voli gotovo sve vrste, čaj je za nju i više od napitka. Miris omiljenog zelenog čaja s mentom, kaže, tjera sve njezine brige i probleme. Umiruje je već i sama procedura kuhanja čaja.

Čaj je nerijetko prvi napitak našeg djetinjstva. I Katarina je kao i mnogi čaj upoznala kao dijete, bila je to ljubav na prvu šalicu. Mi smo uvijek doma pili čaj, šipak, kamilica i tako neki jednostavniji. Kasnije sam otkrila zelene, bijele čajeve i jednostavno se stvorila navika. Odgovara mi okus... jednostavno lijepo se osjećam kad ih pijem.

Zadovoljstvo koje pruža šalica čaja očaralo je mnoge diljem svijeta. A prema legendi, prvi se njime oduševio kineski car Shen-Nung koji je radi svoje bolesti vodu uvijek prokuhavao. Legenda kaže da je jednom prilikom slučajno uletio čajevac u šalicu, a on se toliko oduševio tim napitkom da je era čaja započela.

Nazivom čaj zapravo bismo trebali zvati jedino one pripravke koji u sebi sadržavaju kineski čajevac, biljku Camelliu sinensis. Čajevac sadrže crni, zeleni i oolong čaj, to je pravi čaj, sve ostalo su neke voćne i biljne infuzije, objašnjava Tanja Španiček. Osim osvježenja i okrjepe, pravi čajevi pružaju nam još mnoge blagodati. Ako govorimo o pozitivnim učincima zelenog, crnog i bijelog čaja i podvrsta onda govorimo o snažnom antioksidativnom djelovanju, o potenciijalnom detoksikacijskom djelovanju. Osobito za zeleni, zatim biijeli čaj koji ima antioksidansa i koji djeluju poticajno za imunološki sustav, prije sve djeluju zaštitno, ističe nutricionist  Nenad Bratković.

Budući da pravi čajevi sadržavaju kofein, treba ih dozirati. Biljni čajevi, ili točnije infuzije, imaju različita djelovanja.Uistinu je velik izbor infuzija koje koristimo u svakodnevnoj primjeni i tradicionalno se koriste u narodnoj medicini, objašnjava nutricionist Bratković.

Zato poslušajte stručnjake da ne bi bilo nuspojava. A njih gotovo da neće biti kod finih i mirisnih voćnih uvaraka. Voćni su čajevi aromatični, okrepljujući, spadaju u ritalni dio, ali ne možemo reći da imaju konkretni biološki učinak na organizam, kaže nutricionist Bratković.

Da bi čajevi i infuzije ili uvarci tijelu dali upravo ono najbolje od sebe, potrebno ih je pravilno pripremiti, a zdrave dodatke poput limuna i meda dodati tek kada se malo ohlade. Zeleni čaj pripremite s vodom ugrijanom na 70° do 80° C, bijeli i oolong oko 90° C, dok za crne, biljne i voćne čajeve vodu pustite da proključa, preporuke su stručnjakinje za čaj Tanje Španiček.

Iako kod nas ne postoje ceremonije ispijanja čaja poput onih u Kini, Japanu, Rusiji, Turskoj ili Engleskoj, i mi imamo neko svoje pravilo - čaj pijemo ili kada smo bolesni ili kada hladnoća zakuca na vrata. Trebalo bi uključiti ispijanje čaja u razne protokole zaštite organizma, kao ritual kroz cijelu godinu, upozorava nutricionist Bratković.

Koliko je okusa i mirisa, mješavina čaja i svega što volimo nazivati tim imenom, teško da bismo ih sve isprobali za života.